Wat zijn de kosten van ziekteverzuim?

Volgens Deense statistieken bedroeg de gemiddelde afwezigheid bij de landelijke overheid, provincies, gemeentes, bedrijven en andere organisaties 3,88% in 2017. Elk ziekteverzuim duurde gemiddeld 8,86 dagen.

ziekteverzuim

Ziekteverzuim kost Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties miljarden door verminderde efficiëntie en toegenomen operationele kosten!

ziekteverzuim

De kosten van ziekteverzuim

Als je de kosten van ziekteverzuim wilt berekenen, dan moet je alle kosten meerekenen die een bedrijf moet maken. Vaak is de productiviteit van een medewerker in de periode voor het ziekteverzuim al wat lager, en dat geldt ook voor de korter of langer durende periode waarin hij/zij na het ziekteverzuim geleidelijk weer aan het werk gaat. Tijdens het ziekteverzuim heb je ook te maken met kosten voor een tijdelijke vervanger, het uitzendbureau, overuren van andere medewerkers, etc.

ziekteverzuim

Hoe kun je de kosten van ziekteverzuim berekenen?

De berekening van de kosten van ziekteverzuim is voor elk bedrijf en elke medewerker verschillend. Maar een berekening waarbij je naar het gemiddelde salaris binnen een afdeling of een bedrijf kijkt en het aantal medewerkers, is vaak wel bruikbaar. Je kunt de verwachte kosten van het ziekteverzuim in je bedrijf of je afdeling dan berekenen door het gemiddelde ziekteverzuim in het bedrijf te nemen of, als je dat niet weet, door het gemiddelde ziekteverzuim in de branche of het land te gebruiken. Voor de meeste bedrijven is dit een schrikbarend hoog bedrag dat de meeste managers ertoe zal brengen om eens nader te onderzoeken hoe deze kosten verminderd kunnen worden met preventieve maatregelen.

Klik hier als je wilt weten hoe de Jyske Bank eenzijdig werk voorkomt

ziekteverzuim

Is het gemiddelde ziekteverzuim in alle bedrijfstakken even hoog?

Het afwezigheidspercentage verschilt nogal als je de landelijke overheid, provincies, gemeentes, bedrijven en andere organisaties met elkaar vergelijkt. Het percentage is aanzienlijk hoger in de publieke sector dan in het bedrijfsleven. Het afwezigheidspercentage varieert ook nog aanzienlijk per bedrijfstak. Daarom is het verstandig om eerst vast te stellen wat het gemiddelde ziekteverzuim in je branche is, als je het ziekteverzuimpercentage in jouw bedrijf wilt vergelijken met dat van andere bedrijven.

ziekteverzuim

Hoe kunnen de kosten van ziekteverzuim worden verminderd?

Gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen om het ziekteverzuim in je bedrijf te verminderen. Een werkplekonderzoek is een van de maatregelen waarmee een bedrijf het welzijn van zijn medewerkers aanzienlijk kan verbeteren en tegelijkertijd de kosten van het ziekteverzuim kan verminderen. Als het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals een muisarm, dan kunnen ergonomische producten zoals een computermuis of een toetsenbord een groot verschil maken.

Bekijk hier ons aanbod aan ergonomische producten

Probeer 14 dagen gratis

Probeer eens een ergonomische muis, die pijn en ongemak in je nek, schouders, armen en handen voorkomt en vermindert.
Kies tussen de RollerMouse en de Unimouse.