Beklemming elleboogzenuw- / Cubitaletunnelsyndroom

Een beklemming van de elleboogzenuw of cubitaletunnelsyndroom is een aandoening waarbij de elleboogzenuw bekneld is geraakt achter de elleboog of in de pols. De druk op de zenuw kan ook worden veroorzaakt door een werkhouding waarbij er voortdurend druk op deze zenuw wordt uitgeoefend, door littekenweefsel als gevolg van eerder letsel of reumatoïde artritis. Er is vaak sprake van druk op de elleboogzenuw als je ellebogen langdurig op een harde ondergrond rusten.
ergonomie

Wat is een beklemming van de elleboogzenuw?

De elleboogzenuw kan op elk punt tussen de schouder en de hand beschadigd raken, maar het meeste letsel ontstaat in de elleboog en de pols. De zenuwen kunnen wel allemaal wat worden opgerekt zonder dat ze daardoor beschadigen, maar ze kunnen niet tegen druk of een schok. Maar de elleboogzenuw loopt door een tunnel in de elleboog waar hij wel kan worden blootgesteld aan schokken. Je hebt vast wel eens je “telefoonbotje” gestoten met een uitstralende pijn en gevoelloosheid in je pink als resultaat. In werkelijkheid is dat je elleboogzenuw. Een beklemming van deze elleboogzenuw kan leiden tot symptomen als gevoelloosheid in de helft van je ringvinger en je pink en pijn in je onderarm en je elleboog.

ergonomie

Waardoor wordt een beklemming van de elleboogzenuw veroorzaakt?

Een beklemming van de elleboogzenuw wordt veroorzaakt door druk op de elleboogzenuw in de elleboog of de pols. Deze aandoening is meestal het gevolg van overbelasting door werk met veel eenzijdige handbewegingen. Ook werk waarbij je veel kracht moet gebruiken of jarenlang in een ongemakkelijke houding moet werken, kan de oorzaak zijn. Tennisspelers lopen het meeste risico, maar ook timmerlieden en bouwvakkers die vaak een schiethamer gebruiken kunnen last krijgen van deze aandoening. Dat komt door de druk van de schiethamer op de zenuwen in hun hand. Ook mensen die veel werken met computers en een muis lopen risico. De diagnose beklemming van de elleboogzenuw wordt meestal gesteld op basis van de typische symptomen en een test van het zenuwstelsel.

ergonomie

Hoe kan een beklemming van de elleboogzenuw worden behandeld?

De behandeling van een beklemming van de elleboogzenuw is meestal gericht op vermindering van de druk op de hand, en op het vermijden van de activiteiten/bewegingen die de oorzaak waren van de aandoening. Als de aandoening wordt veroorzaakt door het gebruik van een muis, is het verstandig om na te gaan of je de muis op een andere manier kunt gebruiken of dat het beter is om over te gaan op een ergonomische muis zoals de RollerMouse. Het kan ook zinvol zijn om je toetsenbord eens nader te onderzoeken. De hellingshoek hiervan kan van grote invloed zijn op de belasting van je pols en vingers. In een enkel geval is een operatie de oplossing. Het kan ook nodig zijn om rekoefeningen te doen. Dat kan de pijn en het ongemak in het pijnlijke gebied helpen verlichten.

ergonomie

Kan een beklemming van de elleboogzenuw helemaal worden voorkomen?

Het risico op een beklemming van de elleboogzenuw kan worden verminderd door op de risicofactoren te letten. Als je vele uren per dag achter de computer doorbrengt, is het daarom zinvol om je manier van werken eens nader te onderzoeken. Zo kun je overbelasting en druk tot een minimum beperken.

Hier kun je onze tien beste tips downloaden

NB: neem bij symptomen van een muisarm die met je werk te maken kunnen hebben contact op met je werkgever of preventiemedewerker. Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, dan is het verstandig om na te gaan of je ander soort werk kunt doen, of je traditionele muis kunt vervangen door een ergonomische muis. Dat kan de pijn helpen verlichten. Als je symptomen niet verdwijnen, adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Probeer 14 dagen gratis

Probeer een RollerMouse, die pijn en ongemak in je nek, schouders, armen en handen voorkomt en vermindert.
Kies uit een RollerMouse Red, RollerMouse Free3 en RollerMouse Pro3.