Carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom is een aandoening die wordt veroorzaakt door druk op de middelste handzenuw aan de binnenkant van de pols. Dat kan leiden tot gevoelloosheid, een tintelend gevoel, functieverlies in de wijsvinger of middelvinger en verzwakking en spierverlies in de duim.
carpaletunnel

Wat is het carpaletunnelsyndroom?

Het carpaletunnelsyndroom is een aandoening waarbij de gevoelszenuw van de vingers geïrriteerd is geraakt. Dat leidt tot een tintelend gevoel in de vingers en pijn in de hand – vooral ’s nachts. Deze aandoening zorgt voor veel ongemak en irritatie. Daarom is het beter om de aandoening helemaal te voorkomen. Als al is vastgesteld dat je lijdt aan het carpaletunnelsyndroom, zijn er gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om de situatie te verbeteren.
carpaletunnel

Waardoor wordt het carpaletunnelsyndroom veroorzaakt?

Het carpaletunnelsyndroom wordt veroorzaakt door druk op de middelste handzenuw in de carpale tunnel. Dat kan leiden tot bepaalde symptomen in de hand en sommige vingers. Het carpaletunnelsyndroom is een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door overbelasting als gevolg van eenzijdig werk met veel repeterende bewegingen. Kappers, machinebedieners, medewerkers in een slachthuis of fabriek, schrijvers en mensen die veel met een computer en een muis werken, lopen het grootste risico. Maar het kan ook veroorzaakt worden door andere ziektes of letsel. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de typische symptomen, na onderzoek van de hand en de arm.
carpaletunnel

Hoe kan het carpaletunnelsyndroom worden behandeld?

De behandeling van het carpaletunnelsyndroom is vaak gericht op vermindering van de belasting van de hand, bijv. met een polsspalk. Het kan ook verstandig zijn om de activiteit/bewegingen te vermijden die tot de aandoening hebben geleid. Als het wordt veroorzaakt door het gebruik van een muis, is het zinvol om na te gaan of je de muis op een andere manier kunt gebruiken of dat het beter is om over te gaan op een ergonomische muis zoals de RollerMouse. Het kan ook nuttig zijn om je toetsenbord eens nader te onderzoeken. De hellingshoek hiervan kan van grote invloed zijn op de belasting van je pols en vingers. Soms is een operatie noodzakelijk, en het kan ook zijn dat je allerlei oefeningen moet doen om het pijnlijke gebied te rekken. Dat kan de pijn en het ongemak helpen verlichten.

carpaletunnel

Kan het carpaletunnelsyndroom helemaal worden voorkomen?

Het risico dat je last krijgt van het carpaletunnelsyndroom kan worden verminderd door op de risicofactoren te letten. Als je kantoorwerk doet en vele uren per dag achter de computer doorbrengt, is het daarom verstandig om te onderzoeken wat daarvoor de beste werkhouding is – voordat je last krijgt van pijn en ongemak

NB: neem bij symptomen van een muisarm die met je werk te maken kunnen hebben contact op met je werkgever of preventiemedewerker. Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, dan is het verstandig om na te gaan of je ander soort werk kunt doen, of je traditionele muis kunt vervangen door een ergonomische muis. Dat kan de pijn helpen verlichten. Als je symptomen niet verdwijnen, adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Probeer 14 dagen gratis

Probeer een RollerMouse, die pijn en ongemak in je nek, schouders, armen en handen voorkomt en vermindert.
Kies uit een RollerMouse Red, RollerMouse Free3 of RollerMouse Pro3.