Peesschedeontsteking / Syndroom van De Quervain

Een peesschedeontsteking is de meest voorkomende vorm van peesontsteking in de pols en is vaak het gevolg van overbelasting van de pezen door eenzijdig werk. De pijn neemt toe als je de duim beweegt.

De Quervain

Wat is een peesschedeontsteking?

De naam “Syndroom van De Quervain” is afkomstig van de Zwitserse arts Fritz de Quervain, die de aandoening voor het eerst beschreef in 1895. Deze niet-schadelijke, maar wel buitengewoon vervelende aandoening wordt meestal peesschedeontsteking genoemd. Een peesschedeontsteking ontstaat meestal in de loop van enkele weken. Mensen die eraan lijden ervaren meestal een toenemende pijn in hun pols aan de kant van de duim, die het ergst is als ze hun duim gebruiken. Vooral knijp- en grijpbewegingen kosten moeite.

De Quervain

Waardoor wordt een peesschedeontsteking veroorzaakt?

Een peesschedeontsteking kan tot gevolg hebben dat de duimpezen vast komen te zitten in de pols. De pezen zwellen op en het bewegen van de duim doet pijn. De meest voorkomende oorzaak van een peesschedeontsteking is overbelasting door veel repeterende bewegingen, maar bijvoorbeeld ook een gipsverband dat op de pols drukt kan de oorzaak zijn.
De Quervain

Hoe kan een peesschedeontsteking worden behandeld?

Meestal treedt er verbetering op bij een peesschedeontsteking als de overbelasting van de pezen verdwijnt. De meest gebruikte behandelmethodes zijn vermindering van de druk op de pees, ontstekingsremmende medicijnen en fysiotherapie. De beste behandeling bestaat uit twee tot drie weken rust en verlichting van de druk op de duim en pols, in combinatie met een brace. Als een peesschedeontsteking het gevolg is van overbelasting, moet je de activiteit/bewegingen volledig vermijden die tot de pijn hebben geleid. Als de pijn wordt veroorzaakt door het gebruik van een computermuis, is het daarom verstandig om na te gaan of je de muis op een andere manier kunt gebruiken of dat het beter is om over te gaan op een ergonomische muis. Het kan ook nodig zijn om allerlei oefeningen te doen om het pijnlijke gebied te rekken. Dat kan de pijn en het ongemak helpen verlichten.

De Quervain

Kan een peesschedeontsteking helemaal worden voorkomen?

Het risico op een peesschedeontsteking kan worden verminderd door op de risicofactoren te letten. Als je op een kantoor werkt en een computer gebruikt, is het daarom een goed idee om erop te letten hoe je achter de computer zit – voordat je last krijgt van pijn en ongemak.

Klik hier voor meer informatie over hoe je voor een betere werkhouding kunt zorgen

NB: neem bij symptomen van een muisarm die met je werk te maken kunnen hebben contact op met je werkgever of preventiemedewerker. Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, dan is het verstandig om na te gaan of je ander soort werk kunt doen, of je traditionele muis kunt vervangen door een ergonomische muis. Dat kan de pijn helpen verlichten. Als je symptomen niet verdwijnen, adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Probeer 14 dagen gratis

Probeer een RollerMouse, die pijn en ongemak in je nek, schouders, armen en handen voorkomt en vermindert.
Kies uit een RollerMouse Red, RollerMouse Free3 of RollerMouse Pro3.