Tenniselleboog / Laterale epicondylitis

Een tenniselleboog is een aandoening die het gevolg is van vaak herhaalde bewegingen, overstrekking, trillingen en druk in combinatie met zittend werk of een ongemakkelijke werkhouding. De herhaalde overbelasting van spieren, gewrichtsbanden, pezen en zenuwen leidt tot de symptomen die we kennen als een tenniselleboog.
tenniselleboog

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een vrij vaak voorkomende aandoening die verschillende oorzaken kan hebben. Voor al deze oorzaken geldt dat ze leiden tot een overbelasting van hetzelfde deel van je arm, onderarm of handspieren. Een van de symptomen is pijn aan de buitenkant van de elleboog, maar de pijn kan ook uitstralen naar de bovenarm of naar de buitenkant van de onderarm. Een tenniselleboog is het gevolg van een verandering/ontsteking in de pees of de peesaanhechting in de elleboog. De aandoening ontstaat vaak na een kortdurende, intensieve overbelasting zoals het knippen van de heg of het gebruik van een schroevendraaier. Maar het kan ook het gevolg zijn van eenzijdige bewegingen die vele malen worden herhaald, zoals timmeren, verven of het gebruik van een computermuis.
tenniselleboog

Hoe kan een tenniselleboog worden behandeld?

De behandeling van een tenniselleboog is gericht op verlichting van de pijn en demping van de ontstekingsreactie. Als je last hebt van een tenniselleboog moet je dus in elk geval de activiteit en de bewegingen vermijden die tot de klachten hebben geleid. Als het gebruik van een computermuis de oorzaak is, moet je nagaan of je de muis op een andere manier kunt gebruiken, of zelfs een totaal andere muis nemen: bijv. een ergonomische muis. Het kan ook nodig zijn om allerlei oefeningen te doen om het pijnlijke gebied te rekken. Dat kan de pijn en het ongemak helpen verlichten.

tenniselleboog

Kan een tenniselleboog helemaal worden voorkomen?

Het risico op een tenniselleboog kan worden verminderd door op de risicofactoren te letten. Als je op een kantoor werkt en een computer gebruikt, is het daarom zinvol om je manier van werken eens te onderzoeken. Als je de hele dag achter de computer zit en een muis vasthoudt, kan dat tot overbelasting leiden. Daarom is het een goed idee om na te gaan wat de beste werkhouding is als je achter de computer zit en hoe je die bereikt – voordat je last krijgt van pijn en ongemak.

NB: neem bij symptomen van een muisarm die met je werk te maken kunnen hebben contact op met je werkgever of preventiemedewerker. Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, dan is het verstandig om na te gaan of je ander soort werk kunt doen, of je traditionele muis kunt vervangen door een ergonomische muis. Dat kan de pijn helpen verlichten. Als je symptomen niet verdwijnen, adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Probeer 14 dagen gratis

Probeer een RollerMouse, die pijn en ongemak in je nek, schouders, armen en handen voorkomt en vermindert.
Kies uit een RollerMouse Red, RollerMouse Free3 of RollerMouse Pro3.