Trigger finger

Een trigger finger is een aandoening waarbij de vinger in gebogen positie vastzit en het veel moeite kost om hem weer recht te krijgen. De houding waarin de vinger vastzit, doet denken aan de manier waarop een vinger op de trekker van een pistool rust, vandaar de naam.

trigger finger

Wat is een trigger finger?

Een trigger finger is een vrij veel voorkomende aandoening die verschillende oorzaken kan hebben. Voor al deze oorzaken geldt dat ze leiden tot een overbelasting van de pezen en spieren in de hand en de vingers. De aandoening komt niet vaak voor bij jonge volwassenen, en niemand weet helemaal zeker wat precies de oorzaak is van een trigger finger. Een mogelijke oorzaak is overbelasting of druk op de pees, die leidt tot een plaatselijke zwelling. Door de druk op de peesschede kan de pees op die plaats niet meer goed bewegen en gaat hij “vastzitten”.

trigger finger

Hoe kan een trigger finger worden behandeld?

Als je je arts raadpleegt, kan het zijn dat je behandeld wordt met een corticosteroïdeninjectie. Dat kan de irritatie in het weefsel verlichten. Het is mogelijk dat deze behandeling om de paar weken of maanden moet worden herhaald. Een andere vorm van behandeling richt zich op vermindering van de druk op de pees in combinatie met ontstekingsremmende medicijnen. Ten slotte kan ook fysiotherapie of ergotherapie succes opleveren.
trigger finger

Is het mogelijk de pijn te verlichten als gevolg van een trigger finger?

Door de druk op de pees van de vinger tot een minimum te beperken kunnen de pijn en het ongemak worden verlicht. Als je denkt dat het gebruik van een computermuis de oorzaak is van de aandoening, kan het verstandig zijn om je manier van werken te veranderen. Je kunt ook overgaan op een ergonomische muis. Daarmee wordt de belasting op je handen en vingers verminderd, doordat je beide handen kunt gebruiken en je minder met de muis hoeft te klikken.

Hier kun je meer lezen over hoe een ergonomische muis overbelasting kan verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

NB: neem bij symptomen van een muisarm die met je werk te maken kunnen hebben contact op met je werkgever of preventiemedewerker. Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, dan is het verstandig om na te gaan of je ander soort werk kunt doen, of je traditionele muis kunt vervangen door een ergonomische muis. Dat kan de pijn helpen verlichten. Als je symptomen niet verdwijnen, adviseren we je contact op te nemen met je arts.

Probeer 14 dagen gratis

Probeer een RollerMouse, die pijn en ongemak in je nek, schouders, armen en handen voorkomt en vermindert.
Kies uit een RollerMouse Red, RollerMouse Free3 of RollerMouse Pro3.