Werkomgeving
Werkomgeving
Een gezonde werkomgeving is cruciaal voor het welzijn van mensen. Gelukkig zijn politici, werkgevers en werknemers zich hier al eeuwen bewust van. Er zijn documenten gevonden waarin arbeidsomstandigheden en werkgerelateerde ziekten worden beschreven. Deze documenten zijn opgesteld door een Italiaanse dokter en dateren uit de 17e eeuw, maar ze hadden net zo goed vandaag de dag geschreven kunnen zijn.
In Nederland werd in 1874 de eerste sociale wet aangenomen. Deze wet, die ook wel bekend staat als Het Kinderwetje van Van Houten, verbood kinderarbeid tot twaalf jaar. Kinderarbeid was in die tijd normaal; kinderen van zes jaar moesten vaak zeven dagen in de week twaalf uur werken en werkten bovendien vaak onder slechte omstandigheden in fabrieken in steden.
In 1889 kwam er een arbeidswet. Dit was de eerste grote sociale wetgeving. De wet hield in dat vrouwen en kinderen maximaal elf uur per dag mochten werken. Ook werd het verboden om op zondag te werken en kwam er een arbeidsinspectie. Twaalf jaar later, in 1901, werd de ‘Ongevallen en Ziektewet’ aangenomen. Deze wet had echter weinig effect en niet lang daarna brak de eerste grote staking onder werknemers uit: de Spoorwegstaking. Dit was de eerste keer dat de arbeiders hun macht zagen.
In 1911 kwam er een nieuwe arbeidswet. Deze wet schreef voor dat kinderen van twaalf jaar hooguit tien uur per dag mochten werken. Datzelfde gold voor mannen, voor maximaal zes dagen in de week. De nieuwe ziektewet van 1913 ging verder dan de eerste ziektewetten. Deze wet regelde dat zieke werknemers, in gevallen waarbij de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever bij ziekte niet van toepassing is, recht hebben op een uitkering.
Vandaag de dag gelden er diverse werkgerelateerde regels, voorschriften en wetten. Ze verzekeren goede werkomstandigheden en voorkomen tegelijkertijd werkgerelateerd letsel. Maar wat is een goede werkomgeving eigenlijk? Op deze pagina gaan we hier dieper op in.
Bron: Geschiedenis.nl