exercises for office workers

Mouse arm and repetitive strain injuries

Wat is een “muisarm"?

Een overweldigend aantal mensen heeft last van een muisarm, of zal er in zijn leven ooit mee te maken krijgen. Onderzoek toont aan dat ongeveer 35% van de mensen die zittend achter een computer werkt vroeg of laat met een muisarm in aanraking komt.

Deze gids helpt je als je last hebt van een muisarm of als je een muisarm wilt voorkomen. Wij delen de kennis die je nodig hebt om mogelijke oplossingen te vinden en op tijd in te kunnen grijpen.

Een muisarm valt onder de zogenaamde RSI-klachten. RSI staat voor Repetitive Strain Injury; het is een verzamelnaam voor klachten veroorzaakt door herhaaldelijke belasting van bepaalde spieren en gewrichten. Als je pijn in je schouder, onderarm, hand of polsen hebt terwijl je achter de computer werkt, heb je hoogstwaarschijnlijk een muisarm. De gemene deler bij een muisarm – een term waar verschillende aandoeningen onder vallen – is dat de pijn meestal optreedt bij het werken achter een computer met een traditionele muis of toetsenbord. Meestal voel je de pijn in de hierboven genoemde gebieden.

De term “muisarm” is door het publiek bedacht, omdat deze makkelijker te gebruiken is dan het carpaletunnelsyndroom (CTS) of het syndroom van De Quervain. Dit zijn twee van de vele aandoeningen waarnaar een muisarm verwijst. Bovendien is de muisarm gemakkelijk te linken aan het vele klikken dat werken met een muis vereist, maar daarover later meer.

Zowel CTS als het syndroom van De Quervain zijn aandoeningen die vaak worden veroorzaakt door overbelasting door herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen, waardoor dit veruit de grootste triggers voor muisarmen zijn.

Vaak komt er bij een muisarm ook een ontsteking in de spieren of pezen kijken. Hierdoor raakt het weefsel geïrriteerd, waardoor het opzwelt en pijn gaat doen. Een muisarm kan echter ook het gevolg zijn van een bekneld geraakte zenuw of een ernstig geval van myositis. Dit zijn plaatselijke spierpijnen die niet als een echte verwonding worden beschouwd, maar waarbij de spieren zijn samengetrokken.

Bron: Muisarm.info

Finding the right desk

Symptomen van een muisarm

– Pijn in schouder, onderarm, polsen en/of hand
– Pijn die erger wordt door repetitieve of statische werkzaamheden
– Brandend gevoel in de schouder · Een zeurend gevoel in hand en arm
– Stijfheid in schouder-, elleboog- en handgewrichten
– Pijn in schouder-, elleboog- en handgewrichten
– Verminderde grip en beweging
– Zwelling van hand en greep
– Een zeurend gevoel bij aanraking rond de onderarmen en hand

Bron: Muisarm.info

white blank photo

Hoe kom je aan een muisarm?

Voor de meeste mensen is een muisarm een aandoening die optreedt bij statisch computerwerk.

Computergerelateerde oorzaken voor een muisarm:
– Lange uren achter een computer werken met een traditionele muis
– Repetitief computerwerk
– Precisiewerk met een conventionele muis
– Ellebogen die niet op je bureau rusten tijdens het werken
– Een te kleine of verkeerde muis
– Te veel kracht gebruiken bij het klikken of typen

Een muisarm treedt vaak op als je achter een computer werkt, omdat dit geen natuurlijke houding is. Bovendien ben je geneigd om er vaak uren achter elkaar te zitten. De vele herhaaldelijke bewegingen, zoals klikken of typen, belasten zowel je spieren als pezen. Als je dit gedurende een langere periode doet komen de zenuwen en het weefsel onder grote druk te staan, waardoor er vaak schade in deze gebieden ontstaat. Daarom is het van essentieel belang om voorzichtig te zijn en je gewoontes en werkhouding(en) te veranderen.

Niet alles is de schuld van de computer
Ook andere schuldigen kunnen een muisarm veroorzaken. Ben je net begonnen met tennis of kajakken? Ook onbekende en herhaaldelijke bewegingen kunnen een muisarm veroorzaken, waardoor een tennisracket en peddel niet altijd vrijuit gaan.

Andere oorzaken van een muisarm:
– Verrekkingen gerelateerd aan sport, zoals tennissen of kajakken
– Verrekkingen door tillen: herhaaldelijk en zwaar tillen
– Borstvoeding, als je je kind op een manier vasthoudt die niet past bij de behoeften van je lichaam
– Overgewicht
– Gebrek aan beweging en training

Bron: Service Apotheek.nl

Find relief in strained hands and wrists

Kun je een muisarm verhalen op je werkgever?

Als je door toedoen van je werkgever RSI hebt opgelopen, waaronder ook een muisarm valt, heb je recht op een schadevergoeding. Vaak is een muisarm een gevolg van het feit dat een werkgever onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen om schade te voorkomen. Werkgevers hebben de wettelijke plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Heb je last van een muisarm, dan kun je in de meeste gevallen een schadevergoeding bij je werkgever claimen.

Wat moet je doen om een schadevergoeding in te dienen?
– Je arts moet de diagnose van een muisarm hebben gesteld
– Je moet daadwerkelijk arbeid hebben verricht die de door de arts geconstateerde muisarm heeft veroorzaakt
– Je moet onomstotelijk kunnen aantonen dat je muisarm en de daardoor ontstane/opgelopen letselschade veroorzaakt is op of door je werk

Bron: Letsel.info & Drost Letselschade

Woman taking notes in her home office while talking on the phone

Schadevergoeding

In de Arbowet is vastgelegd dat de bewijslast bij de werkgever ligt: deze moet kunnen aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Dat betekent dat hij dus heeft gezorgd voor veilige arbeidsomstandigheden waardoor er geen gezondheidsschade bij zijn werknemers zou ontstaan.

Samengevat is dit de procedure:
1. Je moet onomstotelijk kunnen aantonen dat je muisarm en de daardoor ontstane/opgelopen letselschade veroorzaakt is op of door je werk.
2. Je werkgever komt je tegemoet in een schadevergoeding óf kan aansprakelijkheid betwisten door te bewijzen dat hij voldaan heeft aan zijn zorgplicht. Als een werknemer het met de voorschriften en de veiligheidsinstructies (bewust) niet zo nauw heeft genomen, zal zijn claim hoogstwaarschijnlijk stranden.

Bron: Drost Letselschade

Note books on a wooden desk

Hoe voorkom je een muisarm?

Als een muisarm wordt veroorzaakt door computerwerk kan je verdere klachten voorkomen én behandelen door de ergonomie van je werkplek goed te regelen. Heb je het vorige hoofdstuk nog niet gelezen? Doe dit dan alsnog en zorg ervoor dat je je bureau, stoel, toetsenbord, muis én gewoontes op orde hebt.

Oefeningen

Lichaamsbeweging is over het algemeen een heel goed idee als je pijnlijke lichamelijke verrassingen wilt voorkomen. Als je je spieren traint, leer je je lichaam om de taken die je van je lichaam vraagt aan te kunnen. Bijvoorbeeld ergonomisch verantwoord werken achter een computer, in plaats van de hele dag onderuitgezakt te zitten. Als je gevoelig bent om een muisarm te ontwikkelen en je veel achter de computer werkt is er een reeks van oefeningen die je aan je bureau, of dicht bij je bureau, kan doen.

White blank photo

Schouderoefening

1. Bind het midden van een elastische band aan een deurknop en richt je blik op de deurklink
2. Pak met iedere hand het uiteinde van het elastiek vast en trek het terug, zonder je pols te buigen
3. Laat je armen langzaam teugkeren naar het startpunt en herhaal

Watch shoulder exercise video
Woman making exercises at work to help with her shoulder pain

Oefeningen voor schouders en rug

1. Ga staan met licht gespreide benen, rechte rug en de uiteinden van het elastiek in je handen
2. Je duimen moeten naar boven wijzen en je ellebogen zijn licht gebogen
3. Trek je armen omhoog boven je hoofd
4. Trek je handen van elkaar af en weer omlaag, waardoor het elastiek aanspant

Watch shoulder and back exercise
Woman using an elastic band at work to relieve back pain

Oefeningen voor je onderarm

1. Ga achter je bureau op je stoel zitten
2. Leg het elastiek voor je neer
3. Laat je armen op je bureau rusten. Richt je rechterhandpalm naar boven en je linkerhandpalm naar beneden. Pak het elastiek vanuit deze positie met beide handen vast
4. Kruis je onderarmen met je rechterarm bovenaan, zodat ze elkaar kruisen bij de polsen
5. Draai met het elastiek in je hand je rechterhand weg van de linker waardoor het elastiek strakker komt te staan
6. Herhaal de oefening met je tegenovergestelde arm

Watch forearm exercise
woman sitting at her desk doing forearm exercises