Hoe behandel je muisarm-gerelateerde klachten?

Professional business person working on a laptop grabbing hands in pain

published

Aangezien een muisarm vaak gerelateerd is aan computerwerk en een slechte ergonomie, zoals gebrekkig geïnstalleerde kantoorapparatuur, is het goed om bij de behandeling ervan te overleggen met een deskundige op het gebied van ergonomie. Dit kan een ergotherapeut zijn of iemand met gekwalificeerde kennis van ergonomie op de werkplek.

De eerste stap in de behandeling van een muisarm is het wegnemen van de oorzaak. Leer slechte gewoontes af, vervang je muis door een ergonomische muis en doe oefeningen (zie hieronder).

Acties tegen een muisarm 

De belangrijkste actie die je kunt ondernemen om van een muisarm af te komen, is je werkplek correct inrichten. Let hierbij op de volgende zaken:

  • Bureau
  • Stoel
  • Beeldscherm
  • Toetsenbord
  • Muis
  • Mogelijkheid tot variatie en beweging

Bureau

Als je bureau niet op jouw lengte is ingesteld, kan dit zorgen voor ongeschikte werkhoudingen die op hun beurt weer leiden tot een muisarm of andere aandoeningen. Je zou altijd een in hoogte verstelbaar bureau moeten hebben dat perfect bij je past.

Het moet de juiste diepte hebben zodat je je scherm volgens de juiste richtlijnen kunt neerzetten (zie het subhoofdstuk ‘Beeldscherm’ hieronder). Bovendien moet je bureau breed genoeg zijn zodat je genoeg werkruimte hebt en je je onderarmen op je bureau kunt laten rusten, zodat er geen spanning op je armen en lichaam komt te staan.

Stoel

Je moet je bureaustoel op een hoogte kunnen instellen die bij je past. Het is belangrijk om de zithoogte in te stellen voordat je je bureau instelt. De hoogte van het bureau is namelijk afhankelijk van je stoel. Als je zit, moet je je voeten plat op de vloer kunnen zetten. Je moet zo ver naar achteren zitten dat tweederde van je bovenbenen op de zitting steunt, terwijl de rugleuning je onderrug moet ondersteunen.

Lees meer over bureaustoelen en vind er here één die bij je past.

Ergonomische computeruitrusting

Voor de meesten zijn het toetsenbord, de muis en het beeldscherm de belangrijkste elementen van je kantooruitrusting als je werkt met een computer. Voor al deze drie tools geldt dat ze een juiste werkhouding moeten ondersteunen en aan je individuele behoeften moeten voldoen.

Beeldscherm

Je scherm plaats je op armlengte afstand. Dat is ongeveer 63 centimeter bij je vandaan. Je ogen moeten zich op dezelfde hoogte bevinden als de bovenrand van je scherm, zodat je een licht neerwaartse blik kunt aannemen. Werk je met meerdere schermen? Zet ze dan in een V-vorm neer.

Toetsenbord

Je toetsenbord moet je in staat stellen om je polsen in een natuurlijke positie te houden, waardoor je vervelende hoeken vermijdt. Een negatieve helling, waarbij het toetsenbord van je afhelt, is perfect. Gebogen polsen zijn natuurlijker en meer ontspannen. Daarnaast moet het toetsenbord zo op je bureau worden geplaatst dat je je handen en onderarmen kunt laten rusten. En vergeet niet zoveel mogelijk sneltoetsen in te bouwen zodat je het totaal aantal toetsaanslagen vermindert.

Probeer twee weken een ergonomisch ontworpen toetsenbord uit

Computermuis

De muis waarmee je werkt moet er zorg voor dragen dat je in natuurlijke posities kunt werken die je lichaam niet belasten, en moet het aannemen van ongeschikte werkhoudingen vermijden. Vanuit ergonomische oogpunt is de meest optimale muis een gecentreerde muis die je voor je lichaam plaatst, in het midden van je handen. Met een gecentreerde muis bevinden je armen zich in een natuurlijke, ontspannen positie voor je lichaam, in plaats van ernaast. Dit neemt de spanning weg op je schouder, arm en elleboog. Aangezien deze spanning vaak pijn kan veroorzaken, kan het loslaten van deze zijdelingse spanning een muisarm doen laten verdwijnen.

Wanneer we het over ergonomie hebben geldt dat de behoeften van individuen zeer verschillend kunnen zijn. Er is geen one-size-fits-all oplossing. Daarom is de gecentreerde muis niet voor iedereen de juiste keuze. Een eenhandige muis kan voor jou de beste optie blijken. Als dat zo is, is het evenzo belangrijk dat je een model kiest dat je ondersteunt bij je computerwerkzaamheden; een model dat geen spanning in je lichaam veroorzaakt en waarmee je geen onnatuurlijke hoeken hoeft te maken.

De belangrijkste functies van de muis zijn:


1: Mogelijkheid om de hoek aan te passen 
Als je je hand op je bureau laat rusten, zal je hand nooit plat op het bureaublad liggen. Hij zal rusten op de rand van je pink. Dat betekent dat je muis moet kunnen worden aangepast aan die natuurlijke positie, zodat hij meer verticaal op het bureau ligt.

2: Duimondersteuning  
De steun voor je duim is van cruciaal belang omdat dit de druk op de pezen van je duim wegneemt. Daardoor wordt je hand minder belast en kun je langer doorwerken. De steun moet in alle richtingen verstelbaar zijn. Op en neer, naar binnen en naar buiten, naar voren en naar achteren. Zo kun je de muis aan je individuele behoeften aanpassen.

Probeer twee weken een ergonomisch ontworpen muis uit

Mogelijkheid voor variatie en beweging

De belangrijkste voorwaarde voor uitstekende ergonomie op de werkplek is variatie. Een goede vuistregel is dat je om de 45 minuten van houding moet veranderen, of even opstaat en beweegt. Sta op, vergader onderweg, haal een kop koffie of loop gewoon even door het gebouw.

Ergonomie is ook van groot belang als je thuiswerkt. Alles wat je hierover moet weten vind je hier.

Massage

In sommige gevallen, wanneer een muisarm een door myositis veroorzaakt probleem is geworden, kan massage als pijnstiller werken als je ervoor zorgt dat de oorzaak die de aandoening heeft getriggerd wordt weggenomen.