Hoe keer je op een goede manier terug naar kantoor?

man riding a bike on his way to work

published

Read time

5 minutes

Steeds meer mensen keren geleidelijk aan weer terug naar kantoor na een lange periode van thuiswerken. Het kan een grote verandering zijn, net als toen je naar huis werd gestuurd. Maar anders dan toen, kun je je deze keer goed op je terugkomst voorbereiden.

Het kan een beetje overweldigend zijn om terug te moeten gaan, net nu je eraan gewend bent om vanuit huis te werken. Misschien had je zelfs een thuiswerkplek ingericht waar je op een ergonomisch verantwoorde manier werkte. En dan veranderen de dingen, en moet je weer terug naar je oude kantoor.

Lees ook: Terug naar het werk: Verwachtingen vs. realiteit

Terug naar kantoor en een nieuw normaal

Als je zenuwachtig bent om weer naar kantoor te gaan na een lange periode van thuiswerken, ben je waarschijnlijk niet de enige. Studies tonen aan dat we thuiswerken over het algemeen prettig vinden. De Deense Vereniging van Advocaten en Economen heeft bijvoorbeeld een enquête gehouden onder haar leden. Een meerderheid gaf aan dat ze graag meerdere dagen thuis zouden willen blijven werken wanneer ze weer konden terugkeren naar kantoor.

Dit betekent dat het werk van de toekomst niet óf thuiswerken óf weer naar kantoor komen betekent. Het kan allebei! Daarom is het van cruciaal belang dat je met je manager bespreekt hoe je vorm geeft aan je dagelijkse werk, zodat je weer lekker aan de slag gaat.


Zorg vanaf het begin voor goede gewoonten als je terugkomt op kantoor

Om op een goede manier naar kantoor terug te keren, is het belangrijk dat je samen met je manager een plan maakt. Zo'n plan maakt het makkelijker om niet terug te vallen in oude, slechte gewoonten. Tegelijkertijd stemmen jullie zo wederzijdse verwachtingen op elkaar af.

Velen van ons hebben de neiging om veel te veel te werken zodra we terugkeren naar kantoor, in een poging om alle stapels die op tafel liggen weg te werken. In plaats van die fout te maken kun je beter met je manager, en eventueel je collega's, bespreken hoe je prioriteiten kunt stellen. Zo voorkom je dat je omkomt in het werk.

Goed advies over ergonomie op het werk en in het thuiskantoor

Als je eenmaal je prioriteiten duidelijk hebt is het makkelijker om een kader op te stellen voor je werkdag. Dit zorgt ervoor dat je niet meteen te veel gaat werken en jezelf uitput. Op die manier kunt je er ook van genieten als je vrije tijd hebt en voel je je niet schuldig of slecht over dat wat je niet hebt bereikt.

Klaar voor de hybride werkplek?

Goede gewoonten heb je ook opgedaan door de periode van thuiswerken. Misschien werkten online vergaderingen in sommige opzichten beter omdat ze een stuk minder tijd kostten. Misschien zijn er vergaderingen die overbodig zijn gebleken. En misschien heb je wel gloednieuwe dingen geleerd over hoe jijzelf het beste kunt werken.

Het is slim om dit alles mee te nemen in het creëren van een aantal nieuwe, goede werkgewoonten.


Goede ergonomie is ook een goede gewoonte

We werden allemaal heel snel in het thuiswerken gegooid. De meesten hebben op slechte thuiswerkplekken in de keuken, woonkamer of kinderkamer gezeten. Deze plekken waren niet ergonomisch ingericht voor het werk.

Lees ook: Voorkom pijn in de pols tijdens kantoorwerk

Tegelijkertijd is het waarschijnlijk ook lastiger geweest om te beseffen dat ergonomie niet alleen gaat over het hebben van de juiste bureaustoel op de juiste hoogte. Het gaat er immers ook om wat je verder met je lichaam doet.

Daarom is de terugkeer naar kantoor een perfecte gelegenheid om te starten met goede gewoonten als afwisseling en pauzes. Denk eraan om in de loop van de dag regelmatig van werkhouding te veranderen en even pauze te nemen. Je kunt zo'n 'time-out' gebruiken om een beetje te bewegen en een praatje te maken met je collega's. Ook zij mogen dit soort verantwoorde ergonomische gewoonten niet vergeten.

Lees ook: Ergonomie op kantoor: Hoe je het op de agenda zet

Door goede gewoonten in te bouwen als je weer aan het werk gaat, zorg je er ook voor dat ze thuis gemakkelijker werken.


Zorg dat je een goede collega bent

Thuis heb je als collega alleen met jezelf te maken. Maar nu moet je weer omgaan met al je collega's in de echte wereld. Dat kan moeilijk zijn, zowel voor jou als voor je collega's.

Dit is volkomen normaal. Je kunt deze transformatie het beste aangaan door extra goede collega's te zijn; zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van jezelf.

Wees tolerant en flexibel en help elkaar om een goede start op kantoor te maken. Accepteer dat de stemming en energie fluctueren, en dat dit betekent dat de werkinzet misschien niet zo is als voordat je naar huis werd gestuurd.

Als je met deze aspecten rekening houdt zal je terugkeer naar kantoor waarschijnlijk positief verlopen.