Het is niet langer een kwestie van óf het één of het ander als het gaat om kantoorwerk versus thuiswerken. Toch hebben veel mensen ook een aantal bedenkingen als het gaat om de hybride banen van de toekomst.
De toekomst vraagt om een hybride werkplek waarbij een deel van het werk online wordt gedaan vanaf een locatie buiten kantoor, en het andere deel vanuit het kantoor. Dit biedt een kans om het kader te scheppen voor een werkdag die zo is in te richten dat hij goed bij je past.
Uit een enquête die in het voorjaar van 2021 werd uitgevoerd door HR Norway, een Noorse onafhankelijke ledenorganisatie voor HR, management en het beroepsleven, blijkt dat 86% van de ondervraagden positief staat tegenover een combinatie van thuiswerken en werken vanuit kantoor.
Tegelijkertijd geeft het cijfer ook aan dat wij niet de enigen zijn met een mening over hoe een werkdag op de hybride werkplek zo goed mogelijk kan verlopen.
Sociaal op afstand
Een speciaal aandachtspunt is het sociale aspect van op kantoor werken. Denk aan de gezamenlijke lunch en gezellig kletsen bij de koffieautomaat. Natuurlijk is dit ook een van de kwesties die aan de orde komt als we het hebben over de werkplek van de toekomst.
Uit het onderzoek van HR Norway blijkt dat velen zich zorgen maken over een sociaal isolement, het opbouwen van een goede bedrijfscultuur en het samenwerken over locaties heen.
Hoe keer je op een goede manier terug naar kantoor?
Online check-in vergaderingen en samenwerking met behulp van technische online oplossingen zoals interactieve whiteboards, zijn enkele van de dingen die kunnen helpen een 'groepsgevoel' te creëren.
Steen Erik Navrbjerg van het Onderzoekscentrum Arbeidsverhoudingen van de Universiteit van Kopenhagen benadrukt in een artikel in Berlingske dat de flexibele werkplek om een aantal oplossingen vraagt waardoor het gemakkelijker wordt om online samen te werken. Ergernissen in de vorm van slecht geluid, onstabiele internetverbindingen en niet-werkende schermdeling kunnen zo voorkomen worden.
We willen niet teveel moeite doen en tijd steken in het verhelpen van technische problemen. We willen ons liever kunnen verdiepen in onze werkzaamheden.
Effectief zijn op de hybride werkplek
Wat bereik je tijdens een werkdag? Misschien beantwoord je meerdere e-mails, vink je een paar taken van je to do-lijst af en doe je de was?
Uitstelgedrag als stofzuigen en de was doen zijn enkele dingen waarmee je gemakkelijk aan de slag gaat als de eettafel het kader vormt voor je werk van de dag.
De recente periode van veel en langdurig thuiswerken heeft echter aangetoond dat het eigenlijk niet de productiviteit is waarover we ons zorgen moeten maken. Kantar Gallup heeft in opdracht van Deense pensioenverzekeraar PFA de productiviteit van werknemers in Deense bedrijven onderzocht. Daaruit is gebleken dat de productiviteit niet is gedaald. Integendeel: ze is gestegen.
Op je thuiswerkplek word je niet 'gestoord' door bijvoorbeeld collega's die even iets willen weten. Er is dus meer tijd voor contemplatie, en dus meer tijd om efficiënter te werken.
Steen Erik Navrbjerg zegt hierover in het artikel in Berlingske dat hoe beter werknemers en managers elkaar van tevoren kennen, hoe makkelijker het is om succesvol op afstand te werken.
Als je baas jou en je manier van werken kent, weet hij of zij ook dat je de taken waarschijnlijk het beste afhandelt zonder dat hij of zij er achteraan hoeft te zitten.
Misschien heb je check-in meetings waar je de taken van gisteren of van de week naloopt en van daaruit nieuwe doelen stelt.
De klassieke werkdag, waarin er controle was over de werkzaamheden en waar je van 9 tot 5 op kantoor zat, zal in de hybride werkplekken van de toekomst vervangen worden door vertrouwen in eigen kunnen en dat van collega's.
Hoe goed te werken vanaf de hybride werkplek
Wanneer we elke dag vanaf verschillende plaatsen werken, kunnen we het koffiezetapparaat en het in hoogte verstelbare bureau van kantoor snel gaan missen. Daarnaast kan het lastig zijn om rust te vinden in een wisselende omgeving. Datzelfde geldt voor het aannemen van een goede werkhouding aan de vele verschillende tafels die samen het bureau in je flexibele kantoorruimte vormen.
Het kan zijn dat het een gewoonte is geworden om je laptop open te klappen aan de eettafel of met je computer op schoot te zitten in een comfortabele stoel in een café. Misschien lijkt het je onhandig en overdreven om elke dag extra apparatuur mee te slepen om zo correct te zitten en pijnlijke schouders en een stijve nek te voorkomen.
Het hoeft echter niet zo omslachtig te zijn als het klinkt. Jarle Marheim, een specialist in ergonomie, adviseert je om altijd op de juiste manier te zitten als je werkt. Hij zegt dat je de beste balans tussen de flexibele en de correcte werkhouding bereikt als je er een gewoonte van maakt om altijd ergonomisch verantwoord te zitten.
Je kunt veel apparatuur aanschaffen om je flexplek ergonomischer te maken, maar in feite hoef je geen enorme investeringen te doen om te zorgen voor een goede werkplek. Met een basisuitrusting die bestaat uit een flexibele opstelling, kun je je ruimte gemakkelijk ergonomisch verantwoord maken. Of het nu op kantoor, aan de eettafel of in het café is.
Lees ook: Gebruik je de juiste apparatuur? De setup voor je flexibele werkplek
Misschien heb je al veel werk op afstand gedaan en weet je hoe je het meeste uit je werkdag kunt halen vanaf je thuiswerkplek. Of misschien vind je de uitdagingen van de hybride werkplek juist erg groot.
Wat je afwegingen over de hybride werkplek van de toekomst ook zijn, het voordeel blijft hetzelfde. Dat is dat een flexibele werkplek zo kan worden aangepast dat deze geschikt is om jou de best mogelijke werkdag te bieden.