Gebruik je de juiste apparatuur? De set-up voor je flexibele werkplek

Busy corporate office and cubicles

published

Pijnlijke schouders, een stijve nek en een vermoeide rug na een lange dag achter de computer. Daaarmee krijgen velen die op kantoor werken te maken. Gelukkig kunnen een goede werkhouding en de juiste apparatuur dit probleem vaak verhelpen. Ook wanneer het kantoor plotseling om de dag verhuist.

De vaste kantoorruimte zoals wij die kennen is van alle gemakken voorzien, zodat we moeiteloos de goede werkhouding kunnen aannemen.

Dat is niet het geval met de nieuwe hybride werkplekken – die waar de ene dag thuis aan de eettafel wordt gewerkt, de volgende dag in het café en de derde aan een tijdelijk bureau op kantoor.

Daardoor is er behoefte aan nieuwe apparatuur ontstaan.

Lees ook: Voorkom blessures en bespaar geld: het resultaat van een ergonomisch verantwoorde werkplek

Het uitrustingspakket voor de ergonomische werkplek is eenvoudig

Als het om een ergonomisch verantwoorde werkhouding gaat, blijkt de flexibele werkplek meestal een andere zaak te zijn dan de vaste plek. Omdat de flexibele werkplek nog relatief nieuw voor ons is, zitten we vaak voorovergebogen, met een gebogen nek en over het algemeen in een slechte hoek ten opzichte van het kleine computerscherm.

Eenvoudigweg omdat we er nog niet in geslaagd zijn de flexibele werkplek ergonomisch in te richten. Of wel soms?

Het resultaat is bekend: een pijnlijk en stijf lichaam.

Gelukkig kun je met de juiste apparatuur je flexibele werkplek op eenvoudige wijze ergonomischer maken, zodat je de spanningen en andere narigheid van een slechte werkhouding vermijdt.

download je gids voor het thuiskantoor


Jarle Marheim, een specialist op het gebied van ergonomie, benadrukt dat je met een basisuitrusting die compact genoeg is om in je tas mee te stoppen, je bureau – of dat nu op kantoor, thuis of in het café is – moeiteloos goed en ergonomisch kunt maken.

Het belangrijkste is dat je je laptop op de juiste hoogte krijgt, zodat je niet met een gebogen nek zit. "Een verstelbare laptopstandaard waar je je laptop op kunt zetten is belangrijk, en als je die combineert met een extern toetsenbord en een muis die gecentreerd is, dan ben je goed op weg," zegt hij.

Lees ook: Dit is waarom een ergonomische muis zijn investering waard is

Maak er een gewoonte van om de juiste ergonomische werkhouding aan te nehmen

Misschien heb je, net als wij, weleens gedacht: wat als ik thuis even iets moet doen vanaf de eettafel, dan kan ik toch gewoon even gaan zitten? Maar hoe lang is het eigenlijk oké om niet-ergonomisch te zitten?

Volgens Jarle Marheim is het beste wat je voor jezelf kunt doen, er een gewoonte van maken om elke keer correct te zitten.

Het is niet goed om slecht te zitten, omdat je even wat kleine dingetjes moet oplossen. Vaak duren die kleine dingetjes wat langer, en zit je opeens al een paar uur of zelfs een hele dag met een slechte hoek naar het scherm te turen.

Als je er een gewoonte van maakt om altijd op de juiste manier te zitten – ook als dingen snel even gedaan worden – ben je goed op weg naar de ergonomisch verantwoorde werkplek, of je nu op kantoor zit, thuis, of in het café met een cappuccino.

Wist je dat:
Om op je werk ergonomisch correct te zitten en overbelasting van nek, schouders en armen te vermijden, moet je onder meer je armen dicht bij je lichaam hebben en je handen voor je lichaam.
Screenwork, Deense fysiotherapeuten 2008


Zorg dat ergonomisch verantwoord werken eenvoudig wordt

Het kan misschien omslachtig en moeilijk lijken om altijd apparatuur voor de ergonomische werkplek mee te moeten zeulen. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

"Veel mensen denken dat het ingewikkelder is dan het eigenlijk hoeft te zijn. Maar vaak is het eenvoudige ook het beste", zegt Jarle Marheim en benadrukt dat het belangrijk is om te onthouden dat we de flexibele werkplek niet moeilijker maken dan hij is. Het is echt heel eenvoudig om goed en correct te zitten, waar je ook vandaan werkt.

Met een laptopstandaard, een extern toetsenbord en een gecentreerde muis kun je je snel installeren, waar je ook bent. Een groot uitrustingspakket is dus niet nodig.

De versie met een laptopstandaard, een extern toetsenbord en een muis zorgt ervoor dat je ergonomisch kunt zitten. Tegelijkertijd is hij mobiel en gemakkelijk onder je arm mee te nemen als je steeds van werkplek verandert.

Bekijk hier onze handige travel kit met een Laptop Stand, een extern toetsenbord en een gecentreerde muis

Op deze manier kun je je concentreren op het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden in plaats van gehinderd te worden door pijnlijke schouders en spanning in de nek.

De top drie voor je flexibele werkplek: