Voorkom blessures en bespaar geld: Het resultaat van een ergonomisch verantwoorde werkplek

corporate guy having neck pain at work

published

Het is lang niet zo moeilijk (of duur) om ergonomie op kantoor te implementeren als veel mensen denken. Sterker nog: in feite kun je er op de lange termijn geld mee besparen.

Wat is het eerste wat je doet als je op je werk komt? Hang je je jas aan de kapstok? Zet je een kop koffie? Zet je je computer aan?

Onze gok is dat laatste: je zet je computer aan. En zelfs als het niet het allereerste is wat je doet, is het hoogstwaarschijnlijk een kleine handeling die je in de eerste paar minuten dat je binnen bent verricht. Werken achter de computer beslaat voor veel mensen bovendien een groot deel van hun werkdag.

Helaas veroorzaakt dit vaak pijn, zowel lichamelijk als economisch.

Veel kantoormedewerkers hebben last van ongemakken of zelfs pijn, die direct terug te herleiden zijn naar hun werk achter de computer.

Lees verder: Dit is waarom een ergonomische muis zijn investering waard is

Uit een Deens onderzoek uit 2019 blijkt zelfs dat twee op de drie kantoormedewerkers fysieke pijn zoals pijn in de nek en pols op het werk ervaren. Het blijkt dat vooral zittend werk achter de computer en het soort beeldscherm, toetsenbord en muis slijtage aan hun lichaam veroorzaken.

Dit soort slijtage kan leiden tot ziekteverzuim. En dat is niet bepaald een pretje. Niet voor degene die pijn heeft, en niet voor de werkgever die voor een bepaalde tijd de rekening gepresenteerd krijgt.

download onze gratis gids: ergonomie checklist


Gelukkig is het volgens de Deense BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (Gemeenschap voor Werkomgeving voor Welzijn en Openbaar Bestuur ) eenvoudig en goedkoop om iets aan dit probleem te doen. Het vereist een paar aanpassingen in de manier waarop je werkt en de aanschaf van de juiste apparatuur.

Dat laatste is gelukkig geen grote kostenpost als je het vergelijkt met ziekteverzuim dat een bedrijf gemiddeld zo'n 1350 euro per week kost.

Weg met pijn voordat hij ontstaat

Voordat je je stort op de aanschaf van allerlei apparatuur moet je eerst de basisvoorwaarden van goede ergonomie begrijpen.

Wist je dat:
Volgens een rapport van het Sintef: Bedrifternes kostnader ved sykefravær (bedrijfskosten en ziekteverzuim) uit 2011 38% van het ziekteverzuim is toe te schrijven aan zittend kantoorpersoneel?

Het eerste waar je voor moet zorgen is de mogelijkheid van onderbrekingen en beweging op het werk. Een goed idee is om als standaardregel in te stellen dat niemand binnenkomt, op zijn plaats gaat zitten en vervolgens acht uur lang intensief op die plek werkt.

Die benadering van computerwerk functioneert gewoon niet. Op de lange termijn zal het zittende, repetitieve werk ongemak of pijn veroorzaken. En met de pijn neemt zowel betrokkenheid, efficiëntie als werkplezier af.

Lees hoe pijn David verhinderde om zijn werk te doen: "De problemen verdwenen vanaf de eerste dag"

Variatie is het sleutelwoord. Het wachtwoord. En in tegenstelling tot de algemene norm voor wachtwoorden moet dit wachtwoord bij iedereen bekend zijn.

Zo zou je werkplek ingericht moeten zijn

Als de basisvoorwaarden eenmaal aanwezig zijn, is het tijd om goed te kijken naar wat er aan je werkplek ontbreekt voor een goede ergonomische opstelling.


Een ergonomische correcte werkplek

Kijk of onze producten iets voor jou zijn – probeer ze gratis en vrijblijvend gedurende 14 dagen.