Hoe David van zijn pijn afkwam

David Carlsson is industrieel ontwerper. Hij werkt voornamelijk met 3D- visualisatie. Twee jaar na zijn afstuderen kon hij zijn rechterarm nauwelijks meer bewegen. Toen kreeg hij van iemand een tip over de RollerMouse en hij besloot deze uit te proberen. Sindsdien heeft hij geen pijn meer.

David Carlsson
Industrieel ontwerper
David Carlsson

david carlsson

”The RollerMouse provides even distribution between hands and relieves arms and shoulders. I never need to raise my hand like I do with a mouse. My arms are completely still when I work and I can sit straight."

Het probleem was opgelost vanaf dag 1!

David Carlsson is opgeleid tot industrieel ontwerper en, op dit moment houdt hij zich vooral bezig met 3D-visualisatie van architectonische oplossingen voor nieuwe woningen en andere gebouwen. 3D-visualisatie betekent veel precisiewerk. David gebruikt daarvoor een muis, een touchpad, een tekenbord en vergelijkbare besturingselementen. Hij maakt vaak lange werkdagen en gebruikt de computer bij alles wat hij doet: “Ik begon met een gewone muis en schakelde daarna over op verschillende muizen die speciaal voor 3D-werk waren ontworpen. Ik heb ook tekenborden uitgeprobeerd. Geen van deze hulpmiddelen was echt geschikt voor 3D-werk.” Bovendien werd de pijn in David Carlsson’s arm steeds erger. Aangezien hij freelance 3D-ontwerper is, betekende dit voor hem een ramp. Om zijn werk te kunnen doen en geld te verdienen voor zijn bedrijf, moet David Carlsson zijn handen en vingers goed kunnen gebruiken. Anders kan hij op zijn scherm niet het vereiste precisiewerk leveren. Tenslotte kon hij zijn arm niet eens meer optillen. Toen raadde zijn printerleverancier hem aan om eens een RollerMouse te proberen. “Het probleem was meteen opgelost. Een paar maanden later probeerde ik nog eens een gewone muis, maar ik voelde onmiddellijk weer de spanning op mijn pezen”, vertelt David Carlsson.

home office setup from contour design

De rollerbar is dé oplossing

Als industrieel ontwerper is David Carlsson ervan overtuigd dat het succes van het product voor 95 % bij de rollerbar ligt: “Dat is de oplossing. Met de rollerbar controleer je op een heel natuurlijke manier het hele werkoppervlak van je scherm, zonder dat je hand grote bewegingen hoeft te maken.

Voordat je echter bij een oplossing als de rollerbar uitkomt, moet je heel wat voorbereidend werk hebben gedaan. Een industrieel ontwerper begint door verder te kijken dan het product zelf: “Het is belangrijk om eerst een goed idee te krijgen van de eisen en de verwachtingen die de klant en de eindgebruiker aan het product stellen. Een functionele analyse speelt daarbij een grote rol.” Industrieel ontwerpen is een complexe discipline, waarbij veel meer komt kijken dan bij visueel ontwerpen. “Als je als ontwerper alleen maar aandacht besteedt aan de esthetische vormgeving, ben je alleen artistiek bezig”, legt David Carlsson uit.

Lees hier meer over de RollerMouse Red
RollerMouse Red functions

De functie bepaalt het ontwerp

De mate van vrijheid die je hebt bij het ontwerpen van een product wordt bepaald door de context en de functie ervan: “Bij een voorwerp met een eenvoudige functie heb je meer vrijheid bij de vormgeving. Afgezien van de basisfunctie kun je het product eigenlijk zo ontwerpen als je wilt.” Vaak zijn andere aspecten dan de vormgeving veel belangrijker als je een product ontwerpt. Een voorbeeld is de materiaalkeuze: “Zo heb je bijvoorbeeld het aspect van duurzaamheid. Je moet een product zo maken dat je het ook weer makkelijk uit elkaar kunt halen met het oog op recycling. Het is eenvoudiger om rekening te houden met duurzaamheid als je een kwaliteitsproduct ontwerpt. Als je een zo goedkoop mogelijk product wilt maken, lijdt het milieu daar vaak onder. Een ander belangrijk aspect is dat het product instelbaar moet zijn: de gebruiker moet het aan zijn specifieke behoeften kunnen aanpassen.”

blank

Ergonomie is de grootste uitdaging

Volgens David Carlsson is ergonomie de grootste uitdaging als je een muis of een ander apparaat ontwerpt voor professioneel gebruik: “Eerst moet je begrijpen wie de gebruiker is, wat zijn werksituatie is en welke problemen zich voordoen. Als je een muis wilt ontwerpen, moet je je bovendien verdiepen in de ergonomie.”

Als David Carlsson uitlegt wat het verschil is tussen de RollerMouse en gewone muizen en besturingselementen, wordt het duidelijk dat het designteam achter de RollerMouse zijn werk goed heeft gedaan. “De RollerMouse verdeelt de belasting gelijkmatig over beide handen en vermindert de belasting van je armen en schouders. Verder hoef ik mijn handen nooit op te tillen zoals bij een gewone muis. Ik hoef mijn armen niet te bewegen als ik zit te werken en ik kan rechtop zitten. Op die manier kan ik niet alleen nauwkeuriger, maar ook sneller werken. Het is niet de RollerMouse die me beperkingen oplegt, maar mijn handen. Met de RollerMouse rem ik met mijn ene hand en stuur ik met mijn andere hand, in plaats van alles met één hand te doen. Ik ken geen product dat zo ergonomisch verantwoord is.”

blank

De details worden ingevuld met de muis

Hoewel David het toetsenbord veel gebruikt, verricht hij toch de meeste handelingen met de muis: “Je kunt zelf wel bedenken hoeveel details er komen kijken bij het ontwerpen van een huis. Elke lamp, elk handvat moet worden getekend. Soms is een ontwerp zo gedetailleerd dat ik zelfs aangeef waar de schroeven moeten worden bevestigd.”

3D-architectuur is de niche van David Carlsson geworden. En dat is niet zo gek, want hij wilde eigenlijk architect worden. Maar in plaats daarvan werd hij toegelaten tot de studierichting industriële vormgeving aan het Gotland University College: “En nu doe ik toch wat ik altijd had willen doen, maar dan als ontwerper!”

optimize your home office with a laptop stand and feel the difference