Terug naar het werk: verwachtingen versus realiteit

Corworkers at the office

published

Momenteel gaan meer mensen na een lange periode van thuiswerken weer naar kantoor. Misschien heb je het socializen met collega's gemist, maar het kan ook moeilijk zijn om weer terug op je werk te komen.

Nu het normale leven hard op de deur klopt, is het misschien een beetje beangstigend om je joggingbroek uit te trekken en je stoffig geworden werkkleding weer uit de kast te trekken. Gelukkig ben je niet de enige die met dat gevoel zit.

Bedenk dat je collega's ook naar huis zijn gestuurd en in hun joggingbroek op de bank hebben gezeten, een pyjamafeestje op Zoom hebben gehouden en een zere nek hebben gekregen door een slechte werkhouding.

Lees ook: Voorkom pijn in de pols tijdens kantoorwerk

Veel van hen zitten op dit moment waarschijnlijk met dezelfde zorgen als jij. Om op een zo goed mogelijke manier terug naar het werk te gaan, is het een goed idee om je verwachtingen te managen. Op die manier kun je zelf de regie in handen nemen over hoe je weer aan de slag gaat op kantoor. Of dat nu fulltime is of een paar dagen per week.

Lees ook: Hoe keer je op een goede manier terug naar kantoor?

Alles wat je wilt weten over ergonomie

5 tips om weer aan het werk te gaan

1. Het is heel normaal om je zorgen te maken, maar het is belangrijk dat je er op de juiste manier mee omgaat. Daarom kan het goed zijn om hier even bij stil te staan, zodat je erover na kunt denken en je bewust wordt waar die zorgen vandaan komen.

2. Praat met je baas als je het moeilijk vindt om terug te komen. Het kan helpen om het externe kader voor je werk vast te stellen en een plan voor de eerste periode op te stellen.

3. Zet voor jezelf een aantal suggesties op een rijtje die voor jou goed zullen werken om op een prettige manier terug te komen op kantoor. Als je goed en duidelijk communiceert met je manager wordt dit makkelijker.

4. Zorg ervoor dat je regelmatig mentale en fysieke pauzes neemt om jezelf weer op te laden.

5. Erken, accepteer en praat met elkaar over het feit dat je verschillende manieren hebt om met corona om te gaan. Sommige collega's kunnen angstiger zijn dan anderen. Daar moet ruimte voor zijn.
 

Een goede werkgemeenschap

Een van de dingen die moeilijk zijn bij terugkeer naar het werk is dat onze gewoonten opnieuw verstoord worden. Misschien wordt het evenwicht tussen werk en privéleven weer op de proef gesteld. Daarom is het verstandig om niet alleen met je baas te praten, maar met al je collega's. Zo kun je samen weer een goede werkgemeenschap vormen.

Om een goede start te maken is het cruciaal dat jullie met elkaar praten. Zowel over hoe het is geweest om thuis te werken als over hoe jullie naar de toekomst kijken.

Al je collega's hebben net als jij thuis gewerkt. Waarschijnlijk hebben zij ook nagedacht over hoe hun werkleven kan verbeteren. Want ook al hebben we menselijk contact, gratis koffie, pennen in overvloed en een printer die werkt gemist, kantoor betekent ook gestoord worden tijdens je werk, vaste vergadertijden die je werk/privé-balans op de proef stellen en reistijd.  

Het kantoorleven staat weer voor de deur. Met een beetje voorbereiding ben jij er in elk geval klaar voor.