Tendonitis

Een peesontsteking, oftewel tendinitis, is een aandoening waarbij de pees ontstoken is. Het is een vrij onschuldige aandoening, maar wel één die voor vervelende pijn kan zorgen wanneer je bijvoorbeeld je hand gebruikt of je pols beweegt. Soms ervaar je zelfs een krakend gevoel en hoor je een krakend geluid in je gewrichten. Hoewel de aandoening vrij plotseling kan ontstaan, treedt een peesontsteking vaak op na lichamelijke overbelasting.

Wat is een peesontsteking?

Tendinitis, de medische naam voor een peesontsteking, is een ontsteking van een pees. Peesontstekingen komen vooral voor bij mensen boven de 30 jaar

Bron: Reuma Nederland

Woman stretching her hands and fingers in front of the computer

Symptomen peesontsteking

Als je pijn in je hand, pols of duim hebt, zou dit op een peesontsteking kunnen duiden. De belangrijkste klachten van een peesontsteking zijn pijn en lichte zwelling. Soms kan de plek ook warm aanvoelen. Daarnaast kun je last hebben van stijfheid.

Het bewegen van het lichaamsdeel waar de ontsteking zit is vaak pijnlijk. Bij een peesontsteking kan er ook sprake zijn van uitstralende pijn. Dat wil zeggen dat het pijnlijke gebied groter is dan de plek waar de ontsteking zit. Als je tevens een ontstoken peesschede hebt, kraken de pezen meestal. Dit kun je voelen en horen. De peesschede is het omhulsel waar de pezen doorheen lopen.

Een peesontsteking in de pols en duim wordt het syndroom van De Quervain genoemd. Het is het gevolg van irritatie en zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. De aandoening is vernoemd naar de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain, die als eerste over de aandoening publiceerde. Hoewel een peesontsteking in je pols en duim of bij een ander gewricht erg pijn kan doen, is het belangrijk om te benadrukken dat de aandoening relatief onschuldig is.

Bron: Reuma Nederland, Isala, MMC

White blank photo

Het verschil tussen tendinitis en tenosynovitis

Elke ontsteking aan een pees kan als tendinitis, oftewel een peesontsteking, worden gedefinieerd. Bij tenosynovitis is er sprake van een ontsteking van een pees samen met zijn omhulsel: de schede. Dit heet een peesschedeontsteking. Waar bij tenosynovitis dus zowel de pees als de schede ontstoken zijn, is er bij tendinitis alleen sprake van een peesontsteking. Dit is het belangrijkste verschil tussen deze twee aandoeningen.

Bron: Differencevs.com

SYMPTOMS

Hoe ontstaat een peesontsteking?

Tendinitis is een aandoening die iedereen kan overkomen. Medisch gezien wordt het beschouwd als een aandoening die ontstaat wanneer spieren, pezen of peesscheden ontstoken raken. De ontsteking is steriel, wat betekent dat de ontsteking door lokale schade is ontstaan en niet door bijvoorbeeld een bacterie van buitenaf.

Een peesontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Tendinitis krijg je meestal doordat een bepaald gewricht overbelast is. Je hebt je gewricht dan te lang of te zwaar belast. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je lange tijd lichamelijk zwaar werk hebt verricht of intensief hebt gesport. Het doen van eenzijdig, repeterend werk kan ook een oorzaak van een ontstoken pees in de pols zijn. Het kan ook zijn dat er sprake is van een onderliggende reumatische aandoening is en dat tendinitis daar een bijkomende klacht van is.

Sommige beroepsgroepen lopen een groter risico om een peesontsteking in de pols of duim te ontwikkelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor schilders of schoonmakers die veel met hun handen werken en repetitieve bewegingen maken.

Maar computerwerkers gaan ook niet vrijuit. Als je dagelijks vrij intensief met je muis en toetsenbord werkt, mogelijk in een onjuiste werkhouding, kan dit een behoorlijke belasting voor je lichaam, en daarmee ook je armen en polsen, zijn. Dat geldt zeker als je bijvoorbeeld aan een bureau werkt dat niet de juiste hoogte heeft.

Bron: OLVG, Isala, Viata

Behandeling van een peesontsteking

Tendinitis is goed te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de plek waar de ontsteking in je lichaam zit. Je arts schrijft meestal een combinatie voor van rust, ontstekingsremmende pijnstillers en oefen- of fysiotherapie.

Heb je een pols peesontsteking of een duim peesontsteking? Of is er bij jou sprake van een peesschedeontsteking in je duim? Wanneer je pas sinds heel kort pijn hebt kan twee weken absolute rust raadzaam zijn. Daarna is het van belang om je activiteiten weer op te pakken. Blijven bewegen en gerichte oefeningen doen zorgt dat je spieren stap voor stap sterker worden, en daarmee ook je pezen.

Voor de behandeling van tendinitis kom je meestal bij je huisarts of de reumatoloog. Dit is afhankelijk van de ernst en de oorzaak van je klachten. Ook krijg je soms een verwijzing voor de fysio- of oefentherapeut. De juiste krachttraining en misschien stoppen met sport, als je die beoefent, kan dan noodzakelijk zijn.

Als je door werk bijvoorbeeld veel pijn aan je pols hebt, of een pijnlijke duim bij het bewegen ervaart, zul je een manier moeten vinden om de pijn zoveel mogelijk te beperken. Probeer bewegingen ook af te wisselen; doe niet steeds hetzelfde. Omdat dit uitdagend kan zijn, zeker voor computerwerkers, raden we je aan dit met je werkgever of bedrijfsarts te bespreken.

Omdat peesontstekingen pijnlijk zijn, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers zoals orale corticosteroïden worden gegeven om de ontsteking onder controle te houden. Het masseren van het getroffen gebied met ijs kan helpen bij het verlichten van de pijn. Zodra de pijn afneemt, kun je oefeningen en krachttraining gaan doen met een zeer beperkte belasting. Van gerichte ziekte van Quervain oefeningen als je een peesontsteking in pols en/of duim hebt tot speciale schouderoefeningen.

Bron: Reuma Nederland, Thuisarts.nl, Alpha Fysiotherapie

Person with bad wrist pain wearing a brace

Wat kun je zelf tegen tendinitis en tenosynovitis doen?

Er zijn verschillende oefeningen en mogelijkheden die zowel een peesontsteking als een peesschedeontsteking (tenosynovitis) voorkomen en behandelen.

Deze oefeningen kun je zien als een vorm van duurtraining die gericht is op de spieren waar de pijn kan optreden. Online zijn er verschillende oefeningen te vinden, zoals bijvoorbeeld hier. Daarnaast is het altijd een goed idee om te praten met een fysiotherapeut of ergotherapeut die veel ervaring heeft met bijvoorbeeld peesontstekingen in pols en duim.

Heb je op dit moment last van een pols peesontsteking of een duim peesontsteking? Dan kun je nog steeds trainen en je arm, pols en handen strekken. Het helpt namelijk om je spieren stapje voor stapje sterker te maken. Het is echter wel belangrijk dat de overbelasting niet verergert. Dus bewegen en actief blijven loont, en pijn is ‘normaal’, maar het is zaak om het letsel niet verder te overbelasten en geen activiteiten te doen die de pijn verergeren.

Bron: WebMD

What can you do yourself against tendonitis and tenosynovitis