Drie manieren om je workflow te verbeteren

3 ways to improve your workflow

published

Veel mensen willen graag hun workflow verbeteren. We werken elke dag hard om deadlines te halen en om te voldoen aan de verwachtingen van collega’s, managers en onszelf. Daarom is slimmer en efficiënter werken een wens van velen. In deze blog lees je drie manieren om je workflow te verbeteren en efficiënter te werken.

Maak optimaal gebruik van sneltoetsen

Met sneltoetscombinaties kun je bepaalde softwaretaken efficiënter uitvoeren. Veel computerprogramma’s bieden je de mogelijkheid om je sneller te laten werken. In Microsoft Word vind je bijvoorbeeld tal van populaire sneltoetscombinaties. Met Ctrl+Enter kun je een pagina-einde invoeren, met CTRL+Shift+L maak je een opsommingsteken en met CTRL+Shift+>vergroot je de tekengrootte. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Welke sneltoetsen je in de praktijk gebruikt, hangt af van het soort werk dat je doet. Als je ze eenmaal beheerst, kun je er veel tijd mee besparen. De sneltoetsen kun je in vrijwel elk denkbaar softwarepakket gebruiken: van Microsoft Office tot Adobe Photoshop.

Ondanks dat het gebruik van sneltoetsen je tijd kan besparen, doen de meeste mensen hier nog weinig mee. Velen gebruiken slechts een paar sneltoetsen omdat het lastig kan zijn om de combinaties te onthouden. Veel computergebruikers blijven bovendien hun muis gebruiken om naar de keuzelijsten boven aan hun scherm te navigeren als ze op zoek zijn naar een bepaalde functie. Ironisch genoeg staat naast elke functie de sneltoetscombinatie vermeld, zodat je deze gemakkelijk uit je hoofd kunt leren. Je zult alleen efficiënter werken als je de betreffende sneltoetscombinatie voor een volgende keer onthoudt en daadwerkelijk gebruikt.

Minder acrobatiek – meer efficiëntie

Een ander probleem is de lichamelijke belasting waar je als computergebruiker aan wordt blootgesteld. Als je werk doet waarin je veel herhaalde bewegingen maakt, moet je ook rekening houden met de lichamelijke slijtage die hierdoor in je handen en armen kan optreden. 3D-ontwerpers en mensen die video bewerken gebruiken vaak software waarbij veel sneltoetsen worden gebruikt. Dat betekent dat ze soms honderden keren per dag dezelfde beweging op hun toetsenbord maken. Dat vraagt om een indrukwekkende vingeracrobatiek. Omdat deze creatievelingen vaak ook nog eens heel snel werken, leiden deze herhaalde bewegingen regelmatig tot overbelasting.

Om je workflow te verbeteren en pijn en overbelasting te verminderen is de RollerMouse van Contour uitgerust met enkele ingebouwde sneltoetsknoppen. Alle modellen zijn bijvoorbeeld voorzien van een knop voor “Kopiëren” en een knop voor “Plakken”. Dit zijn twee van de meest gebruikte functies, waarvoor je anders de sneltoetsen CTRL+C en CTRL+V moet gebruiken. Verder kun je met de knop “Dubbelklikken” heel eenvoudig een nieuw programma of een map op je computer openen. Deze knop hoef je maar één keer in te drukken, in tegenstelling tot twee keer bij een standaardmuis. De inschatting is dat een gemiddelde kantoormedewerker jaarlijks zo'n twee miljoen keer met zijn muis klikt. Als je dat hoort, klinkt het opeens als een heel goed idee om dat aantal te halveren.

Hier kun je meer lezen over de Contour RollerMouse.

Doe je voordeel met programmeren

Installeer je ons optionele stuurprogramma, dan kun je ook je favoriete sneltoetscombinaties in de RollerMouse invoeren. Dit stuurprogramma is gratis verkrijgbaar voor zowel pc- als Mac-gebruikers. Hiermee kun je heel eenvoudig je favoriete sneltoetsen toewijzen aan elke willekeurige knop op de RollerMouse. Dat betekent dat je je favoriete sneltoetsen niet bij de hand hoeft te hebben, dat je je toetsenbord minder vaak hoeft te gebruiken en dat je sneller kunt werken omdat het werk op je scherm je niet steeds afleidt. Een goed voorbeeld van het gebruik van sneltoetsen op een pc is het toewijzen van Alt-Tab aan een knop die je niet zo vaak gebruikt. Zo kun je met één druk op de knop door de openstaande programma’s bladeren en hoef je niet door allerlei onhandige menu’s heen te klikken om het gewenste programma te vinden. Dit is slechts één voorbeeld, want de RollerMouse kan voor ieder programma anders worden ingesteld en biedt zodoende een hoge mate van flexibiliteit.

Als je je workflow wilt verbeteren kan het verstandig zijn om gebruik te maken van sneltoetsen. Wat voor soort werk je ook doet! Als dit onderwerp nieuw voor je is vind je hier een paar goede voorbeelden. Je zult ze waarschijnlijk niet allemaal onthouden, maar het kan al een verschil maken als je er slechts een paar gebruikt. Werk je met een RollerMouse? Dan kan het verstandig zijn om enkele knopfuncties opnieuw te programmeren. Je zult er versteld van staan wat je daar allemaal mee kan bereiken.