Breng meer variatie in je werkdag aan met deze 5 tips

Woman with neck and shoulder pain at work

published

Heb je in de loop van de dag last van een vervelend gevoel of misschien zelfs pijn? Het is best mogelijk dat dit veroorzaakt wordt door een statische werkhouding. Lees verder en ontdek hoe je met deze vijf eenvoudige tips meer variatie in je werkdag aanbrengt.

1. Walk and talk

Heb je voor een vergadering geen hulpmiddelen nodig waarvoor je om de tafel moet zitten, zoals een PowerPoint-presentatie of post-it brainstormsessie? Hou de vergadering dan wandelend, en misschien zelfs buiten. Lichaamsbeweging zorgt voor variatie en is een welkome afwisseling als je met name zittend werk doet. Ook je hersenen hebben baat bij frisse lucht. Variatie van omgeving en lichaamsbeweging kunnen je bovendien helpen om tijdens de vergadering “buiten het kader” te denken. Een wandeling kan je ook helpen om je beter te concentreren als je weer achter je bureau zit.

Voer telefoongesprekken wandelend en lever een bericht persoonlijk bij een collega af, in plaats van een mail te sturen. Als je collega op een andere etage zit is dat een uitgelezen kans om je lichaam wat ontspanning te geven en misschien zelfs je hartslag wat te verhogen. Als je na vele uren ingespannen werken moe begint te worden kan wat geestelijke en lichamelijke afwisseling je helpen om je daarna weer beter te concentreren.

Lees de artikelen van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS over meer lichaamsbeweging.

2. Nodigt je werkplek uit tot bewegen?

Het concept "workplace nudging” houdt in dat mensen een duwtje in de goede richting krijgen van nieuw en gezond(er) gedrag. Voor kantoormedewerkers betekent dit bijvoorbeeld het aanbrengen van meer variatie en beweging in hun werk. Zo kun je bijvoorbeeld de printer, prullenbak of koffieautomaat aan de andere kant van het kantoor neerzetten zodat je in beweging moet komen om ze te gebruiken. Je kunt ook een bordje bij de lift ophangen om mensen aan te moedigen de trap te nemen. Vraag je baas om in de keuken een paar fitnessbanden of yogamatten neer te leggen en organiseer een wedstrijd om te kijken wie van je collega's een bepaald doel het eerste bereikt.

Goed advies over ergonomie op het werk en in het thuiskantoor

3. Doe oefeningen

Laat het alarm van je telefoon om de drie uur afgaan. Doe dan een aantal vaste oefeningen, zoals een gevarieerd programma waarbij je verschillende spiergroepen en gewrichten traint. Twee minuten bewegen is genoeg om de ontspanning te bereiken die nodig is om pijn en ongemak te voorkomen. Het belangrijkste is dat je in de loop van de dag een aantal keer in beweging komt.

Uit deze video kun je inspiratie halen voor oefeningen die je kunt doen: De tien beste rekoefeningen voor kantoormedewerkers

4. Werkhouding

Heb je op je werk de gelegenheid om iets anders te gebruiken dan een bureaustoel? Maak daar dan gebruik van. Als je bijvoorbeeld op een pilatesbal of een balansstoel zit, activeer je op een natuurlijke manier bepaalde spieren die je niet gebruikt als je achterovergeleund op je bureaustoel zit. Door je spieren en gewrichten te activeren voorkom je, of verlicht je, spanningen en pijn.

Als je geen andere alternatieven voorhanden hebt helpt het ook om te variëren met de positie van je bureaustoel. Onderzoek eens de verschillende functies van je stoel. Afhankelijk van het type bureaustoel kun je waarschijnlijk zowel de hoogte, de hoek als de stand van de verschillende delen instellen.

Als je bureau in hoogte verstelbaar is, maak daar dan ook gebruik van. Zo breng je variatie aan in je werkdag. Zet je bureau bijvoorbeeld in een hogere stand als je gaat lunchen, of aan het einde van de dag. Zo word je automatisch gedwongen om staand verder te werken als je weer terugkomt bij je bureau.

5. Gebruik je opdrachten om variatie te creëren

Als je een lange tekst moet lezen, print 'm dan uit en lees hem op een bank. Als je gaat brainstormen over een nieuw idee, neem dan pen en papier mee naar de keuken en ga op een barkruk zitten. Als je in de loop van de dag meerdere (telefoon)gesprekken moet voeren, ga dan eens na hoeveel van die gesprekken je ook wandelend kunt voeren. Je kunt ook met jezelf afspreken dat je elke keer nadat je een bepaalde handeling hebt verricht even opstaat. Bijvoorbeeld als je een e-mail hebt gelezen. Met deze methoden zorg je zowel voor afwisseling in je werkhouding als voor variatie van je omgeving. En dat bevordert je lichamelijke en geestelijke prestaties.

Hier vind je meer informatie over ergonomische risico’s van alledag

Er zijn heel wat manieren om meer te bewegen en variatie in je werk aan te brengen als je vooral zittend werk doet. Wees creatief en gun jezelf een werkdag zonder pijn.

Veel succes bij het creëren van je eigen manieren om te variëren!