Hoe werk je efficiënt vanuit huis?

Man working at home

published

Omringd door al je privéspullen en zonder je collega’s om je heen is de kans groot dat je wordt afgeleid en je de effectieve werkflow kwijtraakt. Wat kun je daar aan doen?

In dit gedeelte lees je meer over hoe je met succes effectief thuiswerkt.

Hoe werk je efficiënt vanuit huis?
Hoe mensen het meest efficiënt werken is erg persoonlijk. Toch zijn er zeven basisprincipes die de meeste mensen kunnen helpen om het maximale uit een thuiswerkdag te halen. 

Als je vanuit huis werkt hoef je niet meer van en naar je werk te reizen. Toch gebeurt het soms dat je je werkdag iets later begint dan anders. Dan is het, gerekend in tijd, twee stappen vooruit en twee terug. Zorg daarom dat je ruim op tijd aan het werk gaat, zodat je kunt genieten van de extra vrije tijd die is ontstaan doordat je geen reistijd meer hebt. Richt een prettige werkomgeving in met een goede stoel, bureau, ventilatie, voldoende licht, etc. Het mag dan comfortabel voelen om vanaf de bank te werken, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat je lichaam bezwaar begint te maken.

Vergaderingen, deadlines, lunchpauzes… Door gedurende de dag een aantal vaste, tijdsgebonden afspraken te hebben voorkom je dat de uren door elkaar lopen. De kans dat je te veel of juist te weinig tijd aan bepaalde taken besteedt wordt hierdoor kleiner.

De ultieme gids bij het plannen van je thuiskantoor

Een van de dingen die verloren gaat bij thuiswerken zijn de ongedwongen gesprekken met collega’s. Deze contactmomenten kunnen zowel helpen bij het oplossen van problemen als voor meer verbinding zorgen. Het is moeilijk om dit ongedwongen karakter naar je thuiswerkplek over te brengen, dus probeer in plaats daarvan een aantal videovergaderingen in de loop van de dag in te plannen. Ze hoeven niet lang te duren of een vooropgezet doel te hebben, maar geven je de gelegenheid om gewoon even gezellig te kletsen.

Het is een goed idee als jij en je collega’s een gemeenschappelijke werkagenda bijhouden die iedereen kan volgen. Op die manier krijg je inzicht in elkaars werkdag, wat een gesprek kan stimuleren dat anders verloren dreigt te gaan door het thuiswerken.

Strek je lichaam en laat je hoofd rusten. Op je thuiswerkplek heb je niet dezelfde natuurlijke pauzes als op je werkplek. Daarom moet je je pauzes zelf inplannen.

Stofzuigen, boodschappen doen, koken… Er zijn veel klusjes die verleidelijk zijn om te doen als je thuis bent. Ons advies: concentreer je op je werk als je werkt, en wacht met de andere dingen. Anders raakt je tijd op en kan je thuiswerkdag een stressvolle aangelegenheid worden. 

Je moet weten wanneer je moet stoppen met werken. Eindig je thuiswerkdag bijvoorbeeld met een buitenactiviteit. Dat helpt je om na je werk te ontspannen en het is gezond. Op die manier breng je ook een duidelijke scheiding aan tussen werk en privé.

Bron: Rode Kruis
(Bron: Teknologisk Institut)