Ziekteverzuim en ontslag

Dismissal during sick leave - what now?

published

Veel mensen die te maken krijgen met langdurig ziekteverzuim, maken zich zorgen of zij het risico lopen om hun baan te verliezen.

In dit hoofdstuk lees je meer over de vraag of je werkgever jou mag ontslaan als gevolg van ziekteverzuim en welke regels er precies gelden.

Kan je werkgever je ontslaan als gevolg van ziekteverzuim?

Nee, je werkgever mag je niet ontslaan als je ziek bent.

Er zijn wel uitzonderingen. Ontslag tijdens ziekte mag wel als je: 

Word je ontslagen terwijl je ziek bent? Dan kun je mogelijk een ziektewetuitkering krijgen.

Bron: Juridisch Loket   


Schriftelijke waarschuwing in geval van ziekteverzuim?

Je werkgever kan ervoor kiezen om je een officiële waarschuwing te geven als er sprake is van een, in zijn ogen, onterechte ziekmelding of frequent verzuim. Een officiële waarschuwing is meestal een schriftelijk vastgelegde waarschuwing die in het personeelsdossier wordt opgeborgen. Dit in tegenstelling tot de ‘onofficiële’ waarschuwing, die slechts mondeling wordt gegeven. Dat de officiële waarschuwing op papier wordt gezet maakt dat deze kan worden gebruikt bij eventuele latere disciplinaire maatregelen.

Heb je een officiële waarschuwing gekregen en ben je het er niet mee eens? Dan is het belangrijk om schriftelijk te reageren. Zo kun je altijd aantonen dat je het niet eens was met de officiële waarschuwing en voorkom je een eenzijdig negatief personeelsdossier. 

Bron: Wet & Recht