Bespaar niet op lichaamsbeweging - je hart zal je dankbaar zijn

man with surfboard sprinting on the sand

published

We worden overspoeld met richtlijnen en adviezen over hoeveel lichaamsbeweging we nodig hebben voor een lang en goed leven. Al deze adviezen zijn soms wat veel van het goede. Misschien besteed je er daarom niet zoveel aandacht aan. Toch zal je hart je dankbaar zijn voor alles wat je doet om in beweging te komen. Efficiënt werken is belangrijk, maar op deze twee gebieden moet je nooit bezuinigen: de liefde en dagelijkse lichaamsbeweging.

We weten dat het belangrijk is om regelmatig te bewegen. De adviezen en richtlijnen zijn talrijk: dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen, 10.000 stappen per dag zetten, de trap nemen in plaats van de lift... We weten het allemaal, maar het valt niet mee om het ook daadwerkelijk te doen. Als je elke dag met de auto naar je werk gaat en daar de hele dag stilzit achter je computer, moet je extra je best doen om die 10.000 stappen te halen. Dat komt overeen met 7 tot 8 kilometer per dag, afhankelijk van de lengte van je stappen. Dat is een lange wandeling met de hond of een flink eind hardlopen. Maar niet iedereen heeft een hond, en niet iedereen heeft de tijd om iedere dag een stuk hard te lopen. Wat kunnen we dan wel doen? En is het wel de moeite waard om er zoveel voor te doen?

Alles wat je wilt weten over ergonomie

Je hart zal je dankbaar zijn

We weten dat inactiviteit een belangrijke factor is bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Regelmatig bewegen vermindert het risico op diabetes type 2, overgewicht en een hoge bloeddruk. Maar daar blijft het niet bij. Het verhoogt ook je energieniveau, verbetert je concentratie, zorgt ervoor dat je beter slaapt en kan helpen om stress en zorgen te verminderen. Zelfs al bij een bescheiden activiteitsniveau zullen niet alleen je hart, maar ook de rest van je lichaam en geest je dankbaar zijn. Besteed niet te veel aandacht aan alles wat niet lukt; prijs jezelf voor alles wat je wél doet. Zelfs kleine veranderingen in je dagelijkse routines die je activiteitsniveau verhogen hebben een positief effect.

Lees ook: "Let's be active - More active people for a healthier world" (Bron: WHO)

Ik haat de sportschool! Ik heb een hekel aan zweten! Ik heb gewoon geen tijd! Het is me te duur!

Er kunnen heel wat redenen zijn om niet direct te beginnen. De drempel kan behoorlijk hoog zijn waardoor het je niet lukt om op gang te komen. Maar lichamelijke activiteit hoeft niet direct zware of intensieve lichamelijke activiteit te betekenen. Bedenk dat er nog heel wat meer niveaus zitten tussen inactiviteit en zware lichamelijke activiteit. Het is niet het een óf het ander. Geniet van alles wat je voor jou en je lichaam doet en vergeet niet dat al je dagelijkse activiteiten bijdragen aan het totale activiteitsniveau van die dag.

“Lichamelijke activiteit is elke beweging van het lichaam waarbij de skeletspieren actief zijn en energie wordt verbruikt.” - Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

Als je motivatie wat minder wordt, of wat minder is, heb je misschien baat bij een activiteitstracker. Die helpt je om bij te houden wat je op een dag doet. Sommige mensen vinden motivatie in het stellen van hoge eisen aan zichzelf, zodat de beloning des te groter is als ze hun doel bereiken. Anderen raken juist gemotiveerd als ze hun doel iedere dag bereiken. Deze mensen hebben er baat bij om iets minder hoge eisen aan zichzelf te stellen. Probeer erachter te komen wat jou het meeste motiveert. 

Veel kortdurende activiteiten zijn beter dan enkele langdurige activiteiten

Ook al ga je met de auto naar je werk en zit je de hele dag op kantoor, toch kunnen kleine acties een groot verschil maken. Sta een paar keer per dag op van je werkplek, gebruik het toilet dat het verste weg is, gebruik een kleinere mok zodat je vaker naar de koffieautomaat of de waterkoeler moet lopen, etc. Het doel is om meer activiteiten in je werkdag te integreren. Het plannen van deze activiteiten kost je geen mentale energie, omdat ze een natuurlijk onderdeel van je dagelijkse routines worden. En vergeet niet dat een wandeling in de natuur nog veel meer voordelen biedt dan een bepaalde hoeveelheid stappen op je stappenteller alleen!

Het motto voor de maand april is "Move More". De American Heart Association heeft hiervoor een hele reeks hulpmiddelen verzameld, die je kunnen helpen als je zelf geen inspiratie hebt. Een daarvan is een dagelijkse Challenge.