Er is in de afgelopen decennia veel veranderd als het gaat om kantoren en kantooruitrusting. Gelukkig ten goede. Ons dagelijks leven is er eenvoudiger op geworden. Daarnaast hebben de ergonomische en technologische voordelen die met de tijd zijn ontstaan een positieve invloed op hoe we werken, en op onze gezondheid.
We hebben 10 dingen op een rijtje gezet die een flinke upgrade hebben gekregen. Gelukkig maar.
1. De typemachine
Voordat iedereen op kantoor zijn eigen computer kreeg, maakten we gebruik van een typemachine.
Een leuk weetje is dat de eerste schrijfmachine door een Deen werd uitgevonden.
De Deense minister Rasmus Malling-Hansen vond in 1865 zijn schrijfbal uit: een halfrond apparaat waarin de letters zo werden geplaatst dat de schrijfsnelheid zo hoog mogelijk was, met de klinkers links en de medeklinkers rechts. Echter, de meest gebruikte letters werden zo geplaatst dat ze door de snelste vingers konden worden bediend.
Na de Hansen-schrijfbal kwam de schrijfmachine met het platte toetsenbord, het lint en de kogelkop.
Hoewel de oude schrijfmachines deden wat ze moesten doen, mogen we blij zijn met waar we nu staan. De oude typemachines waren namelijk erg lawaaierig. Het is dan ook niet gek dat kantoorpersoneel regelmatig hoofdpijn had als ze van hun werk kwamen.
2. De computer
De typemachine ging met pensioen toen de computer halverwege de jaren 80 zijn intrede deed op kantoor.
De prachtige opstelling met monitor en harde schijf vulde het grootste deel van het bureau. De monitor was diep, met een zwarte of blauwe achtergrond, en de graphics schitterden door vrijwel volledige afwezigheid. Daarbij was het niet bepaald een computer die je na het werk even onder je arm mee naar huis nam.
3. De computermuis
De computermuis hoorde bij de computer. Begin jaren 70 was hij vierkant, met drie knoppen aan de bovenkant. Sindsdien is de ontwikkeling enorm geweest. Tegenwoordig bestaan er computermuizen in vele verschillende vormen en met instellingen voor allerlei toepassingen. De ergonomische computermuis voorkomt pijn en blessures, vooral bij mensen die langere tijd achter een computer zitten.
Lees ook: Geen pijn meer met een verticale muis
4. Het bureau
Onze bureaus hebben ook een upgrade gekregen. Ze kunnen automatisch in hoogte worden versteld zodat we in de loop van de dag van positie kunnen veranderen en zelf kunnen bepalen of we willen staan of zitten. Oftewel: geen pijnlijke onderrug meer als we van kantoor naar huis lopen.
5. De stoel
Net als het bureau is ook de stoel steeds ergonomischer ontworpen. De meeste bureaustoelen die tegenwoordig op de markt zijn hebben oneindig veel opties, zodat je naar behoefte van houding kan veranderen. In de jaren 60 zaten werknemers bijvoorbeeld op zachte stoelen die geen steun boden aan de onderrug. De kans dat je daardoor pijn kreeg na een dag werken was groot.
6. De calculator
Calculators waren vroeger heel belangrijk. Iedere kantoormedewerker beschikte over een rekenmachine om zijn of haar werk goed uit te kunnen voeren. Zoals zoveel andere hulpmiddelen voor het werk, is de calculator nu geïntegreerd in onze smartphones.
7. De telefoon
Misschien herinneren sommige lezers zich die knots van een telefoon met druktoetsen nog, en anderen de telefoon met de draaischijf. De telefoon met draaischijf kon echt pijn aan je vinger doen als je weer van voor af aan moest beginnen met draaien omdat je het nummer verkeerd onthouden had. Het is in deze tijd bovendien totaal ondenkbaar dat je je telefoon niet mee kan nemen.
Lees ook: Je hebt toch ook je telefoon uit de jaren 80 vervangen?
8. De koffie
Zelfs zoiets klassieks als koffie is gemoderniseerd. We zijn van de ouderwetse filterkoffie overgestapt op een volautomatisch koffiezetapparaat dat alles kan maken: van een dubbele espresso tot een flat white. Voor de meesten van ons is het "bakkie leut" nu echt verleden tijd.
9. Het kantoor
In de loop van de afgelopen decennia is de manier waarop kantoren worden gebouwd aanzienlijk veranderd. De nadruk is komen te liggen op architectonische ontwerpen met verlichting, grote werkruimten en voorzieningen als trainingsruimten en dakterrassen.
Maar ook de manier waarop we werken, in grote gemeenschappelijke kantoorruimten met vaak vrije werkplekken, is in de loop der tijd veranderd. Vergelijk het maar eens met het kantoorlandschap van de jaren 90, waarin dikke kamerbrede tapijten de 'norm' waren en medewerkers dicht op elkaar zaten met tafels vol computers, rekenmachines, telefoons en faxapparaten.
10. De vergaderruimte
We zijn van fysieke vergaderingen in speciaal daarvoor ingerichte vergaderzalen overgestapt op grotendeels online vergaderen. Het is nu "bijna" afgelopen met te laat komen als gevolg van lange files onderweg.
We hopen dat je, net als wij, even hebt kunnen glimlachen – en misschien zelfs opgelucht ademhaalde, waarbij je de hogere machten bedankte voor het feit dat je in 2021 leeft, op deze reis door het verleden.