5 tips om ziekteverzuim te verminderen met behulp van goede ergonomie

man working on a laptop computer

published

Een goede ergonomie voorkomt ziekte en letsel bij werknemers. Omgekeerd draagt een slechte ergonomie bij aan hoog ziekteverzuim en werkgerelateerde aandoeningen. Er is dus alle reden om te investeren in ergonomische oplossingen voor werknemers om het ziekteverzuim terug te dringen.

Zittend kantoorwerk veroorzaakt vaak een zware belasting van bepaalde spieren door de grote hoeveelheid monotone bewegingen. Door het toenemende zittende werk zijn spierspanning en pijn in nek en rug volksziekten geworden. Dit komt omdat er te weinig aandacht wordt besteed aan een verantwoorde ergonomie.

Toch kun je met de juiste ergonomische werkinstrumenten het ziekteverzuim terugdringen en werknemers beter maken.


Pas je werkplek aan

De juiste inrichting van de werkplek voorkomt én verlicht pijn. Allereerst moet je genoeg ruimte om je heen hebben, zodat je collega's je bureau kunnen passeren zonder je te storen. Ook moet je voldoende ruimte hebben om gemakkelijk te bewegen, bijvoorbeeld om je stoel aan de kant te schuiven als je opstaat.


ergonomie checklist

Vervolgens moet je de juiste hulpmiddelen hebben. Zowel je muis, toetsenbord als scherm moeten je werk ondersteunen. Je stoel en bureau horen goed bij je te passen. Je scherm moet kantelbaar zijn, niet verblinden en een goede grafische weergave hebben zodat het beeld scherp is. Een draadloos toetsenbord biedt meer vrijheid wat betreft werkposities. Een goede muis tot slot moet licht en nauwkeurig zijn zodat je spieren zo min mogelijk worden belast.


Gebruik een gecentreerde muis om ziekteverzuim te verminderen

De computermuis is een van de grootste boosdoeners als het gaat om overbelastingsblessures. De meeste mensen die met een computer werken hebben wel eens pijn gehad, gerelateerd aan een muisarm. In het ergste geval blijft die pijn niet beperkt tot computergerelateerde bewegingen.

Lees ook: De voordelen van een gecentreerde muis

Een gecentreerde muis veroorzaakt minder muisblessures omdat nek, schouders, ellebogen en polsen minder worden belast. Dit komt omdat je met kleine, lichte bewegingen vóór het lichaam werkt in plaats van naast het lichaam, zoals bij een traditionele muis. Bovendien bevordert de plaatsing van de muis vóór het toetsenbord een betere ergonomische werkhouding.

probeer gratis een ergonomische muis


Neem pauzes en loop heen en weer

We zijn niet gemaakt om stil te zitten en de hele dag achter een beeldscherm door te brengen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig beweegt gedurende de dag – zelfs als je het druk hebt. Bewegen als je het druk hebt is des te belangrijker omdat je er dan minder alert op bent pauzes te nemen en je lichaam te bewegen.

De meesten van ons vergeten onze in hoogte verstelbare tafels te gebruiken om van werkhouding te veranderen. Probeer er een gewoonte van te maken om te wisselen tussen staan en zitten wanneer je aan het werk bent. Misschien kun je het afwisselen als je een kop koffie gaat halen, of als je terugkomt van de lunch.

Vergeet niet dat pauzes ook belangrijk zijn. Het is gezond om even van je beeldscherm weg te lopen en iets anders te doen. Al is het maar het halen van een kop koffie. 


Gebruik sneltoetsen

Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Door sneltoetsen te gebruiken verminder je de spieractiviteit en dus de belasting. Hierdoor 'spaar' je je lichaam. Velen denken niet aan de belasting die een muisklik veroorzaakt, maar als we een traditionele muis gebruiken, gebruiken we in feite de spieren in zowel onze onderarm, hand als nek.

Besturingssystemen hebben sneltoetsen, en dat geldt ook voor de verschillende software en toepassingen. Bovendien kun je je eigen sneltoetsen maken zodat je ze gemakkelijker onthoudt.

Het is een goede investering in je eigen lichaam om de tijd te nemen om de sneltoetsen te leren, ook al zijn het maar een paar algemene.


Beweging als onderdeel van je dagelijkse planning

Voor de meesten van ons is het eenvoudig om meer lichaamsbeweging in onze werkdag te introduceren. Je kunt de trap nemen in plaats van de lift, een wandeling maken terwijl je telefoneert, naar je collega lopen in plaats van een e-mail te versturen, etc.

Het is ook een optie om beweging in je planning op te nemen door een paar minuten per dag elastiekoefeningen te doen. Hiermee kun je de pijn en irritatie in je nek, schouders en armen verlichten. Misschien inspireer je zo ook anderen om met je mee te doen.