Hoe een gecentreerde muis je kan helpen ziekteverzuim terug te dringen

I am on sick leave

published

De juiste ergonomische apparatuur en een gecentreerde muis kunnen het ziekteverzuim terugdringen en tegelijkertijd de productiviteit van werknemers verhogen. Als werknemers geen pijn hebben kunnen ze zich beter op hun werk concentreren.

Een werkdag zonder pijn is goed voor zowel de werknemers als het bedrijf. Twee van de drie kantoormedewerkers ondervinden fysieke pijn als gevolg van hun werk. Voor velen leidt die pijn tot meer ziekteverzuim.

Lees ook: De voordelen van een gecentreerde muis

De computermuis is een belangrijke factor als het gaat om pijn die gerelateerd is aan kantoorwerk. Vaak zijn we ons niet eens bewust van hoeveel we 'm gebruiken, en dus van de mate waarmee we ons lichaam belasten als we geen ergonomische muis gebruiken. Een gecentreerde muis kan zowel het ziekteverzuim verminderen als het welbevinden verhogen.

Bescherm je lichaam met een gecentreerde muis

Bij het ontwerpen van je werkplek moet je nadenken over hoe deze kan bijdragen aan het voorkomen van overbelasting van je lichaam. Met een gecentreerde muis voor je toetsenbord kun je de belasting tot een minimum beperken omdat je je handen voor je lichaam houdt. Het bevordert ook de variatie, omdat je de muis met beide handen kunt bedienen.

Als je niet naar je muis hoeft te reiken werk je efficiënter en verminder je de belasting van je nek, schouder en onderarm. Zorg daarnaast voor een optimale werkruimte rond je werkinstrumenten (muis, toetsenbord en monitor) die ook voor afwisseling en ontspanning zorgt.

Is een gecentreerde muis echt zo magisch?

Het korte antwoord hierop is: ja. Ergonomie is geen rocket science, maar kan wel een wereld van verschil maken voor je lichaam. Het gevolg: een daling van het ziekteverzuim. Het gaat erom de juiste oplossingen te vinden.

ZiekteverzuimstatistiekenAls het gaat om ergonomie is elke oplossing individueel. Daarom kan de ene oplossing geschikt zijn voor jou, terwijl een andere misschien beter bij je collega past.

Als het gaat om de magische muis, of de gecentreerde muis zoals wij hem noemen, raden wij altijd aan om verschillende modellen uit te proberen voordat je een keuze maakt.

Wat is een muisarm?

Een muisarm is een overbelastingsblessure die wordt veroorzaakt door monotone, zich herhalende bewegingen. Het wordt ook wel RSI genoemd, wat staat voor Repetitive Strain Injury. Als je last hebt van een muisarm zal dit meestal invloed hebben op je elleboog, onderarm, pols, hand, nek en schouders.

Wanneer je een traditionele muis gebruikt, rek en draai je je onderarm en pols in onnatuurlijke posities omdat het werken met de muis van het lichaam af gebeurt.

Lees ook: 5 tips om ziekteverzuim te verminderen met behulp van goede ergonomie

"Als mensen een standaard muis gebruiken, zie je vaak dat ze met de muis ver van het lichaam af werken. Dat verhoogt het risico op pijn. Tegenwoordig is goed onderzocht dat je dit risico kunt verminderen door te werken met de punt van je elleboog dicht bij je ribben," zegt fysiotherapeut Stuart Nottingham.

Met andere woorden: het gebruik van de verkeerde muis kan vele delen van je lichaam belasten en pijn en spierspanning veroorzaken. Dit kan kan leiden tot meer ziekteverzuim. En dat weerhoudt je er weer van om optimaal te presteren en je beste zelf te laten zien.

Alles wat je moet weten over ziekteverlof