Voorkom pijn in je pols tijdens kantoorwerk

Keep your wrists pain-free during office hours

published

Na lange tijd thuis te hebben gewerkt gaan we weer terug naar kantoor. Dat betekent onder andere dat de gebrekkige ergonomische oplossingen waar we geruime tijd mee te maken hadden worden vervangen door permanente, goede oplossingen. Zo kunnen we pijn in pols, nek en schouders tijdens kantoorwerk voorkomen.

Nu we bezig zijn om terug te keren naar het nieuwe normaal, na lange en onzekere tijden van thuiswerken, is het ook dé tijd om de juiste keuzes te maken als het gaat om het voorkomen van pijn tijdens kantoorwerk.

Lees ook: Geen pijn meer met een verticale muis

Misschien moet je weer fulltime op kantoor werken, eventueel in deeltijd thuis of zelfs in een derde opstelling. Wat de uitkomst voor jou ook is: je kan nu iets doen aan de ergonomie van je werkplek. Want met de onzekere tijdshorizon die lange tijd de boventoon voerde hebben veel mensen op zo'n manier gewerkt die niet ideaal was. Aan de eettafel zonder extern toetsenbord en muis bijvoorbeeld, want: "het is maar tijdelijk".


Pijn en kantoorwerk

De meesten van ons hebben nu wel begrepen hoe we ergonomisch het beste zitten met een stoel aan een tafel. Maar goede ergonomie is meer dan dat. Dus als je nu je werkplek opnieuw moet inrichten, is dat een mooie gelegenheid om al je kantoorapparatuur onder de loep te nemen. Zo voorkom je pijn.

Het is je vast weleens opgevallen dat je sneller pijn in je polsen en armen krijgt als je met je laptop op de bank hebt gelegen. Naast het feit dat we thuis vaak een slechtere werkhouding hebben, omdat onze huizen zelden optimaal zijn ingericht voor kantoorwerk, komt de pijn ook voort uit het feit dat we niet over de juiste apparatuur beschikken.

Maar al te vaak nemen we de laptop mee naar huis en gebruiken we het bijbehorende toetsenbord en touchpad. Net zo makkelijk als het is, net zoveel pijn kan het veroorzaken als je op een laptop werkt.

Daarom zou je op zijn minst een externe ergonomische muis moeten gebruiken als je op je laptop werkt. Behalve een externe muis gebruik je bij voorkeur ook een extern toetsenbord en een standaard waardoor je scherm zich op de juiste hoogte bevindt.

probeer gratis een ergonomische muis


Pijn in je polsen

Als we de hele dag achter een computer werken betekent dat vaak dat we te veel zitten. En dat is slopend. We krijgen met name pijn in de nek, schouders en polsen. Daarom is het belangrijk dat er bij een ergonomische werkplek niet alleen aandacht wordt besteed aan het bureau en de stoel, maar ook aan de muis en het toetsenbord.

Lees ook: Voorkom blessures en bespaar geld: het resultaat van een ergonomisch verantwoorde werkplek

Bij de juiste toetsenbord- en muisergonomie gaat het erom dat je een zo neutraal mogelijke handpositie kunt innemen als je werkt, zodat je niet overbelast raakt en dus geen pijn in je pols krijgt.

Om polspijn te voorkomen of te verlichten, moet je zowel de muis als het toetsenbord op de juiste manier gebruiken. Je toetsenbord moet een helling hebben die voorkomt dat je handen omhoog kantelen om te typen. Je muis moet bij voorkeur voor het lichaam gecentreerd zijn.

gratis gids - ergonomische checklist

Als je een gecentreerde muis gebruikt in plaats van een traditionele muis kun je overstrekken en overbelasting voorkomen. Dit komt ook omdat een gecentreerde muis met beide handen kan worden gebruikt.