Niet alleen griep veroorzaakt ziekteverzuim onder werknemers. Ook een slechte fysieke of mentale werkomgeving draagt hieraan bij. Wanneer werknemers zich ziek melden kan dat voor heel wat problemen zorgen. Gelukkig kan er het nodige worden gedaan om ziekteverzuim zowel te voorkomen als te verminderen.
Iedereen wordt weleens ziek. Het is dus onmogelijk om ziekteverzuim helemaal uit te bannen. Veel ziekteverzuim kun je echter wel voorkomen door je bewust te zijn van de oorzaken die eraan ten grondslag liggen. Zo krijg je een beter inzicht in het probleem en kun je gerichter te werk gaan.
Lees ook: De voordelen van een gecentreerde muis
Gebruik statistieken over ziekteverzuim
Als je nog geen statistieken over ziekteverzuim hebt verzameld is het tijd om daarmee te beginnen. Kies criteria die zinvol zijn voor je specifieke werkplek. Soms kan een overzicht van het gemiddeld aantal ziekteverzuimdagen per werknemer of FTE per afdeling, of de werkplek als geheel, voldoende zijn. Maar je kunt de statistieken ook onderverdelen in categorieën als kort- en langdurig verzuim, geslacht en beroepsgroepen.
Het belangrijkste is dat je bruikbare statistieken opstelt die je gaan helpen om goede beslissingen te nemen.
Daarnaast kunt je een beoordeling van de werkomgeving uitvoeren om meer te weten te komen over het ziekteverzuim van je werknemers. Of je voert een tevredenheidsonderzoek uit onder je werknemers.
Focus op ziekteverzuim en maak er een gezamenlijk project van
Ziekteverzuim zou een gemeenschappelijke aangelegenheid moeten zijn. We beschouwen ziekteverzuim meestal als een individuele of persoonlijke zaak, maar het heeft vaak te maken met de manier waarop het bedrijf werkt. Als er in een bedrijf regelmatig werknemers ziek thuis blijven is dat een duidelijk teken dat er iets niet klopt.
Daarom moet ziekteverzuim een gezamenlijk project zijn waarbij iedereen deelneemt aan de discussie over de achterliggende oorzaken, als ook over de vraag hoe ziekteverzuim kan worden teruggedrongen.
Goede ergonomie vermindert het ziekteverzuim
Als we een hele dag achter een computer werken raken we lichamelijk gestrest. Zittende kantoormedewerkers zijn goed voor 38% van al het ziekteverzuim. Daarom is de inrichting van de werkplek zo belangrijk.
Zittend kantoorwerk wordt meestal onderschat omdat het niet als fysiek belastend wordt beschouwd. Maar door simpelweg een gecentreerde muis te gebruiken ervaart 99% van de gebruikers dat pijn en ongemak vermindert, of zelfs verdwijnt.
Met een combinatie van de juiste stoel, een in hoogte verstelbare tafel, beeldscherm en toetsenbord kun je ziekteverzuim enorm terugdringen. En daarmee bespaar je als bedrijf veel geld.
Neem de mentale werkomgeving serieus
Het is makkelijker om met griep of een gebroken arm om te gaan dan met mentale problemen. Feit is dat de mentale werkomgeving een directe invloed kan hebben op de omvang van het ziekteverzuim.
Daarom is het ook een taak van het management om te zorgen voor een goede mentale werkomgeving en voor een veilig en gelukkig gevoel van alle werknemers op de werkvloer.
Versterk het gemeenschapsgevoel op de werkplek
Een goed gemeenschapsgevoel op de werkplek helpt om werknemers te motiveren. Als je het hebt over wat belangrijk is voor werktevredenheid en het zin hebben om naar werk te gaan, bespreek dan vooral ook de negatieve aspecten.
Een goed gemeenschapsgevoel versterkt de mentale werkomgeving als je erover durft te praten. Ook, of misschien zelfs juist, als je de baas bent.