Een optimale thuiswerkplek: werkplezier, ergonomie en efficiëntie

The ideal home office consists of workplace satisfaction, ergonomics, equipment and efficiency

published

Als je je thuiswerkplek gaat inrichten is het belangrijk dat je een ruimte creëert die voldoet aan je werkbehoeften zonder de behoeften van je lichaam te kort te doen.


Je hebt een ruimte gecreëerd die echt bij jou past. De kleuren kloppen, de wanddecoratie past bij je stijl, de tapijten zijn mooi en de uitstraling van de ruimte is geweldig.

Helaas is het gevoel in je lichaam na een dag werken dat niet. Je hebt een stijve nek, een vermoeide rug en pijnlijke schouders.

Lees ook: Gebruik je de juiste apparatuur? De setup voor je flexibele werkplek

Bij het inrichten van je thuiswerkplek is het belangrijk dat je nadenkt over ergonomie. Jij en je lichaam zullen hier immers veel uren doorbrengen.

In deze blog laten we je zien hoe je een mooie thuiswerkplek kan inrichten, rekening houdend met jouw esthetische behoeften en die van je lichaam.

De ultieme gids bij het plannen van je thuiskantoor

Het ontwerpen van een thuiswerkplek: drie algemene principes

Bij het inrichten van je thuiswerkplek is het een goed idee om uit te gaan van drie weldoordachte vuistregels.

Lees ook: De grote gids voor thuiswerken - alles wat je moet weten over thuiswerken en waar je op moet letten om de beste thuiswerkplek te creëeren

Als je ze volgt vergroot je de kans dat je je lichaam gezond en pijnvrij houdt, ondanks een werkleven dat zich voornamelijk achter een bureau en een computer afspeelt.

De vuistregels bij het inrichten van je thuiswerkplek:

1. Zorg voor bewegingsruimte: je moet je werkplek zo inrichten dat je genoeg ruimte hebt om te bewegen. Wisselende werkhoudingen zijn de sleutel tot een lichamelijk gezond werkleven.

2. Zorg dat je makkelijk kunt opstaan: het is van cruciaal belang dat je je thuiswerkplek zo inricht dat het eenvoudig is om op te staan, zodat je je lichaam kunt strekken. Een in hoogte verstelbaar bureau is ideaal, maar je moet in elk geval gemakkelijk en comfortabel kunnen opstaan. Een diepe fauteuil nodigt zelden uit om de werkzaamheden ook staand uit te voeren.

3. Zorg voor meubilair en een uitrusting die bij je past: je thuiswerkplek moet op jou zijn afgestemd. Dit betekent bijvoorbeeld dat je stoel, bureau en apparatuur (toetsenbordmuis, monitor, etc.) de juiste afmetingen en details moeten hebben die aansluiten bij jouw behoeften.

Zodra je thuiswerkplek voldoet aan deze algemeen geldende principes kun je na gaan denken over wat deze ruimte nog meer zou moeten karakteriseren. Oftewel: hoe creëer je een werkplek die efficiënt werken bevordert, goed voor je lichaam is en tegelijkertijd past bij jouw persoonlijke stijl?

We hebben acht adviezen op een rijtje gezet die er samen voor zorgen dat je precies die werkoase creëert:

1. Laat je werkplek een werkplek zijn en je woonkamer de woonkamer. Je thuiswerkplek scheiden van de andere kamers in je huis maakt het makkelijker om te ontspannen wanneer je vrije tijd hebt. Je kunt dan werken zonder gestoord te worden door de gevulde vaatwasser, de wasmand die over de vloer is leeggegooid of het stof dat op de planken danst. Nu denk je misschien: ik heb helemaal geen vrije ruimte die ik als kantoor kan gebruiken. Maakt niet uit. Je hebt namelijk niet een hele kamer nodig. Een overloop, kelder, aanbouw, vrijgekomen vierkante meters onder de trap of misschien zelfs een geïsoleerde schuur (als er een raam is) kunnen ook als thuiswerkplek fungeren.

2. Kies voor kleuren waarvan je houdt, maar die niet (te) storend worden. Als je je bijzonder geïnspireerd voelt wanneer je omringd bent door groen, ga dan voor een groene kleur op de muren. Check wel even goed of het zeker weten die kleur turquoise moet zijn, of dat de muren na 4-5 uur werken op je afkomen.

3. Richt in op basis van de lichtbronnen. Licht is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Als het er maar is, toch? Maar nee, dat klopt niet. Verkeerde of ontoereikende verlichting kan leiden tot overbelaste ogen. Ga voor een ontwerp waarbij het licht een combinatie is van daglicht (dat van opzij binnenkomt) en licht van een goede tafellamp dat van de andere kant komt.

4. Maak ruimte voor gedachten en ideeën. Hang een prikbord, whiteboard of een glazen bord aan de muur zodat je een plek hebt om je creatieve (of niet zo creatieve, maar toch belangrijke) ideeën op te slaan.

5. Maak de ruimte overzichtelijk. Een thuiswerkplek kan snel een rommelige plek worden waar niet-kantoorspullen de ruimte vullen. Het is soms moeilijk om te voorkomen dat de doos met erfstukken van je overgrootmoeder of het afgedankte speelgoed van je kinderen naar binnen schuift als er in de andere kamers te weinig ruimte is. Onze tip: leg een los vloerkleed op de vloer dat past bij het geheel. Zo kun je eenheid creëren ondanks de vele verschillende elementen in de ruimte.

6. Ruim rommel op. Kies voor gesloten opbergoplossingen, eventueel zelfs verrijdbaar, zodat je ze kunt wegzetten of wegrijden wanneer je de ruimte nodig hebt als bijvoorbeeld logeerkamer. Zo kun je rommel makkelijk wegbergen en overlast vermijden.

7. Kies de juiste meubels. Laten we eerlijk zijn. Als vormgeving je na aan het hart ligt word je waarschijnlijk niet zo gelukkig van kantoormeubilair. Kantoormeubilair ziet er immers zelden uit als iets wat ontworpen is door Arne Jacobsen, Charles en Ray Eames of Marcel Breuer. Als je niet wilt eindigen met rugpijn en een gespannen nek ontkom je er echter niet aan om op de kantoormeubelafdeling zowel je bureau als stoel uit te zoeken. 

8. Kies ergonomisch verantwoorde apparatuur. Voor de meesten zijn het toetsenbord, de muis en de monitor de belangrijkste onderdelen van hun thuiswerkplek. Voor alle drie geldt dat ze de juiste werkhouding moeten ondersteunen en aan je individuele behoeften moeten voldoen.

In onze ergonomie-checklist voor je thuiswerkplek hebben we op een rijtje gezet aan welke eisen je muis, je monitor en je toetsenbord moeten voldoen.

Goed advies over ergonomie op het werk en in het thuiskantoor