Verticale muizen: andere grip – dezelfde houding

left handed vertical computer mouse

published

Klopt het dat we nu allemaal weten wat een verticale muis is? Het ontwerp bestaat al sinds het begin van de jaren 90 en is in de loop der jaren steeds populairder geworden.

Bij veel webshops vind je een enorme keuze aan verticale muizen die verschillen van stijl, kleur en vorm. Het concept achter deze muis is eenvoudig: neem een gewone muis en ontwerp hem op zo'n manier dat je je hand draait en een soort handdruk-houding aanneemt, in plaats van dat je hand plat op het bureau ligt. Dan is het, *ploep*, net alsof al je kwaaltjes ineens genezen zijn.

Maar is het echt zo eenvoudig? Laten we eens kijken hoe verticale muizen functioneren en of ze de beste langetermijnoplossing voor muisgerelateerde RSI's zijn.

De verticale positie als uitgangspunt

Alle verticale muizen hebben hetzelfde basisprincipe als het gaat om het verhelpen van pijn in de pols en de onderarm.

Je draait door het gebruik van deze muis je hand naar een meer verticale positie om overpronatie van de pols te vermijden. Ook gebruik je een andere spiergroep in de onderarm.

Hoewel voor elke muis argumenten te geven zijn waarom zijn rotatiehoek beter is dan die van de concurrent, is het een feit dat de hoek altijd hetzelfde blijft. En daar zit 'm precies het probleem. 

Wat fysiotherapeut Stuart Nottingham te zeggen heeft over de Unimouse

De definitie van 'statisch' is het ontbreken van beweging, actie of verandering. Verticale muizen zijn 'statische grip' muizen die per definitie niet kunnen variëren of een dynamische houding kunnen aannemen. Zoals je je misschien kunt voorstellen is dit geen goede zaak. Het is waar dat de meeste muisgerelateerde RSI's te wijten zijn aan de houding die je door een conventionele computermuis aanneemt.

Het is ook waar dat het veranderen van je grip naar een meer verticale houding de directe problemen, veroorzaakt door de traditionele muizen, verlicht. Dat is mooi, maar we moeten ons afvragen of het niet een kwestie van tijd is dat het veranderen van de ene statische houding in de andere opnieuw kan leiden tot RSI.

Kan een verticale muis jouw RSI snel verhelpen?

De enige constante in onze werkdagen is de afhankelijkheid van de computer en onze invoerapparatuur voor het verrichten van werkzaamheden. De werkdruk zal niet afnemen. Als we deze gedachtegang volgen, is een statische en verticale houding dan het antwoord op alle muisgerelateerde RSI's?

Ik ben hier om je te vertellen dat het een overduidelijke 'nee' is. Een verticale muis kan het acute probleem dan wel hebben verholpen, maar door dag in dag uit dezelfde belasting op een andere spiergroep over te dragen blijven werknemers gevoelig voor andere muisgerelateerde RSI's. Onderarmen kunnen overbelast raken omdat ze de drijvende kracht zijn achter alle muisbewegingen.

En niet alleen dat, want ook de duimen lopen gevaar! Door het verticale ontwerp van de muis ontstaat inherent een knijppunt tussen de duim en wijsvinger dat vooral opvalt als er met de linkermuisknop wordt geklikt. Dit kan het CMC1-gewricht overbelasten en vermoeidheid en pijn in de duim veroorzaken.

Statische versus variabele houding

Maar hoe kun je het ene probleem dan oplossen zonder een ander probleem te creëren? Het antwoord is eenvoudig: een variabele houding. Zie het als een zit/stabureau voor je hand!

De Contour Design Unimouse is niet alleen ontworpen om je te helpen je voorkeurshouding te vinden, maar moedigt gebruikers ook aan om de hele dag door hun houding te variëren.

Het ontwerp stelt gebruikers in staat om de hoek en de duimsteunpositie van de muis naar behoefte te veranderen, waardoor de hand ontspannen blijft terwijl er voortdurend verschillende spiergroepen worden gebruikt om de muis te 'besturen'.

Dus wil je dag in dag uit in dezelfde houding 'vastzitten' of heb je liever een muis die je honderden houdingsopties geeft die ervoor zorgen dat je nooit meer vermoeidheid of pijn voelt? De keuze is aan jou.

Wilt je een Unimouse proberen voordat je hem koopt?