Triggervinger

Een triggervinger is een aandoening die veel voorkomt. Maar wat is een triggerfinger precies? Als je last hebt van een triggervinger kun je een vinger of duim niet meer goed buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de betreffende vinger krom blijven staan.

Iedereen kan een triggervinger krijgen, maar de aandoening komt het meeste voor bij vrouwen, mensen in de leeftijdscategorie van 40 tot 70 jaar en mensen met suikerziekte, reuma of jicht.

Op deze pagina kom je meer te weten over het hoe en wat van een triggervinger. Je krijgt onder andere inzicht in de symptomen en hoe de behandeling van een triggervinger eruitziet, mocht je er in de toekomst onverhoopt mee te maken krijgen.

Wat is een triggerfinger?

Bij een triggervinger of trigger duim is er sprake van een zwelling in een van de buigpezen van de vingers. Deze zwelling ontstaat door irritatie of ontsteking. De buigpezen moeten bij het bewegen van de vingers heen en weer glijden door een peesschede. Deze peesschede kun je zien als een soort tunnel. Als er verstoring optreedt in de verhouding van de grootte van de pees en de tunnel kan het zijn dat de pees niet meer soepel glijdt en knel gaat lopen. De pees loopt dan als het ware vast tijdens het buigen van de vinger of duim. Het bewegingspatroon dat daardoor ontstaat lijkt op dat van een vinger die de trekker (‘trigger’) van een pistool overhaalt, vandaar ook de naam triggervinger. De beweging gaat vaak gepaard met een knakkend gevoel/ geluid. Bij een poging tot strekken gebeurt vaak hetzelfde in tegenovergestelde richting.

Bron: Thuisarts.nl, OCON

Person with bad wrist pain wearing a brace

Triggervinger symptomen

Heb je pijn in je vinger of duim? Een trigger duim of triggervinger begint vaak met een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. Als je last hebt van een triggervinger is het moeilijk om je vinger te buigen en strekken. Buigen zorgt voor pijn in je vinger of voelt vervelend. Als je kracht zet kun je je vinger waarschijnlijk nog een stukje verder buigen of strekken, maar soms lukt dit alleen als je met je andere hand helpt. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan.

Ook kan er aan de binnenkant van de hand een bobbeltje ontstaan. Dit kan heen en weer schuiven als je je vinger buigt of strekt. Het drukken op dit bobbeltje kan pijnlijk zijn. Wanneer de vinger gaat ‘hokken’ of op slot zit, lijkt het soms alsof het probleem zich in het middelste gewricht van de vinger of het eindgewricht van de duim bevindt.

Office worker sitting at the computer with bad hand pain


Een triggervinger komt meestal voor bij de ringvinger, de duim of de middelvinger van de hand die je het meeste gebruikt. Meestal zit het in één vinger; soms in meerdere vingers.

Bron: ISALA, Thuisarts.nl

white blank photo

Wat veroorzaakt een triggervinger?

De oorzaak van een triggerfinger of trigger duim is een irritatie van de peesschede. De oorzaak van de irritatie is echter niet altijd duidelijk. Soms ontstaat een triggervinger na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Mogelijk speelt overbelasting ook een rol.

Verder weten we dat een triggervinger vaker voorkomt bij vrouwen, als ook bij mensen tussen de 40 en 70 jaar en bij mensen met reuma, jicht en suikerziekte. Bovendien is de kans groter dat je een trigger vinger krijgt als je steeds dezelfde bewegingen maakt.

Bron: Thuisarts.nl

white blank photo

Hoe behandel je een triggervinger

Een triggervinger kan op diverse manieren worden behandeld. Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer blijft steken en dat de vinger of duim weer zonder pijn volledig bewogen kan worden. De zwelling van de pees en peesschede zal verminderd moeten worden om de pees weer soepel heen en weer te kunnen bewegen (Bron: Isala).

Rust
Als blijkt dat de trigger vinger verband houdt met een bepaalde activiteit of handeling wordt gestart met het mijden van deze handeling, of het aanpassen ervan.

Spalk
Het dragen van een (nacht)spalk raden artsen niet aan, omdat er geen bewijs is dat dit helpt.

A dark haired man with glasses looking into the camera with a big smile

Medicatie
Als je veel klachten hebt kan een prik met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) uitkomst bieden. Dit is de meest voorkomende behandeling bij een trigger vinger. De huisarts spuit het medicijn in de peesschede. De klachten kunnen hierdoor minder worden of verdwijnen. Bij ongeveer zes van de tien mensen verdwijnen de klachten na de prik. 

white blank photo

Operatie
Als rust en/of medicatie niet (voldoende) helpen en je veel last van de triggervinger hebt, kan een operatie zinvol zijn. Tijdens de operatie maakt de chirurg de peesschede verder open. Hierdoor kan de pees weer makkelijker bewegen.

Bron: Thuisarts.nl

Hoe voorkom je een triggervinger

Zoals eerder aangegeven is een triggervinger of trigger duim een veelvoorkomende aandoening die vaker voorkomt naarmate mensen ouder worden. Gelukkig komt een trigger vinger minder vaak voor bij kinderen, adolescenten en jong volwassenen.

Het kan moeilijk zijn om een triggervinger te voorkomen, omdat de oorzaak lang niet altijd duidelijk is. Wel is het bewezen dat herhaaldelijke bewegingen ontstekingen veroorzaken. Heb je een baan waarbij je intensief je handen gebruikt, bijvoorbeeld voor het bedienen van je toetsenbord of computermuis? Zorg dan dat je over goede ergonomische apparatuur beschikt die je op de juiste manier ondersteunt.

Heb je veel last van vinger pijn, zoals pijn in je middelvinger of een pijnlijke wijsvinger? Dan is afwachten en hopen dat je vinger vanzelf geneest niet aan te raden. Zonder behandeling wordt de ontsteking vaak alleen maar erger. Bij iedere buig- en strekbeweging raakt de triggervinger extra geïrriteerd en gaat het buiten en strekken nog moeilijker (Bron: Trouw).

Bron: NHS

Man in blue shirt working with a RollerMouse Red from his home office

Hoe kan je de belasting in je dagelijks leven verminderen?

Door je vingers minder te belasten kan de vinger pijn en/of het ongemak dat een met triggervinger gepaard gaat afnemen. Heb je het vermoeden dat de aandoening is ontstaan door het werken met een computermuis? Dan kan het een goed idee zijn om je werkzaamheden aan te passen zodat je handen en vingers minder worden belast.

Hier kun je je muis vervangen door een meer ergonomische muis die je handen en vingers ontlast. Dit komt omdat je voor het bedienen van deze muis beide handen kunt gebruiken en omdat je het aantal muisklikken kunt verminderen.

white blank photo