Het verband tussen ziekteverzuim en ergonomie

there's a strong link between sick leave and ergonomics

published

Ziekteverzuim en ergonomie zijn met elkaar verbonden. Noch ons lichaam, noch onze geest is gemaakt om vele uren achter elkaar kleine, repetitieve bewegingen achter een beeldscherm te maken. Gebrekkige ergonomie staat dan ook bovenaan de lijst van meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim.

Meer dan de helft van de kantoormedewerkers ervaart wel eens spierpijn. Zittende kantoormedewerkers zijn goed voor maar liefst 38% van al het ziekteverzuim.

Lees ook: Dit is waarom een ergonomische muis zijn investering waard is

Dus als je ook pijn voelt door je werk op kantoor, ben je niet de enige. Slechte ergonomie op de werkplek en ziekteverzuim leiden tot onzichtbare belasting van werknemers. Daarom is het belangrijk dat iedere werkgever dit onderwerp serieus neemt.


Gebrekkige ergonomie is kostbaar

Zittend werk veroorzaakt vaak spanning in het nek– en schouderbereik. Pijn in de nek komt bovendien veel vaker voor bij werknemers die kantoorwerk verrichten dan bij andere soorten werk. Dit veroorzaakt op den duur nekpijn, ziekteverzuim en verminderde arbeidsgeschiktheid.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de individuele werknemer die zich ziek meldt. Het is ook kostbaar; zowel voor de werkplek als voor de maatschappij.

Ziekteverzuim statistieken

Betrek ergonomie bij inspanningen om ziekteverzuim terug te dringen

Hoewel veel werkplekken ergonomische maatregelen hebben genomen, kan ziekteverzuim nog steeds een probleem blijven. Dit komt omdat ergonomie geen standaardoplossing is die voor iedereen werkt. Ieder mens is immers anders, en daarom zijn er vaak verschillende oplossingen nodig. Een inflexibele standaardoplossing zal ziekteverzuim dus niet automatisch voorkomen.

Lees ook: 5 tips om ziekteverzuim te verminderen met behulp van goede ergonomie

Problemen ontstaan wanneer er bij gezondheidsoplossingen geen rekening wordt gehouden met de volledige complexiteit van de gezondheid van de werknemers. Bij het inrichten van kantoren kan elke afdeling de dingen op haar eigen manier doen. Vaak is er dan sprake van weinig communicatie tussen de afdelingen. Als geen enkele afdeling aan gezondheidsoplossingen denkt en iedereen zich richt op andere aankopen, kan dit leiden tot minder gunstige werkomstandigheden voor werknemers.


Feiten over toetsenbord en muis

  • Het toetsenbord moet kantelbaar zijn
  • Vóór het toetsenbord en de muis moet er voldoende ruimte zijn om de armen op de tafel te laten rusten
  • Laptops moeten uitgerust zijn met een apart scherm, toetsenbord en muis wanneer ze meer dan 2 uur per dag gebruikt worden of ongeveer een volledige werkdag per week

Bron: De Sectorcommissie Werkomgeving Detailhandel, Financiën en Kantoren


Verminder ziekteverzuim door goede ergonomie

Zittend werk en herhaalde bewegingen voor een beeldscherm veroorzaken pijn bij 2/3 van de kantoorwerknemers. Dit blijkt uit een enquête van de Deense vakbond voor kantoorpersoneel in de publieke sector, HK STAT.

Daarom is het belangrijk dat jij als werkgever ervoor zorgt dat je werknemers over de nodige hulpmiddelen en voorwaarden beschikken om hun werk goed te kunnen blijven doen.

ergonomie checklist

Gelukkig is er veel dat je kunt doen; vooral als het gaat om preventie. Allereerst kun je de standaardoplossingen overslaan en je in plaats daarvan richten op de behoeften van iedere individuele werknemer.

  • Als je een computermuis uitzoekt, zorg er dan voor dat deze past bij de individuele werknemer en zijn of haar taken.
  • Kies een toetsenbord met een mat oppervlak zodat het minder licht weerkaatst.
  • Organiseer het werk zo dat de werknemer niet de hele dag achter de computer zit.
  • Kijk naar ergonomie als een groter geheel.
  • Luister naar de behoeften van je werknemer.