De voordelen van een gecentreerde muis

RollerMouse Pro and Balance Keyboard

published

Er zijn evenveel nadelen aan het gebruik van een traditionele muis als er voordelen zijn aan het gebruik van een gecentreerde, ergonomisch verantwoorde muis. Misschien zelfs meer!

Het grootste voordeel is dat een gecentreerde muis je helpt om goed voor je lichaam te zorgen en blessures te voorkomen. Maar er zijn nog een paar andere voordelen.

Lees ook: Dit is waarom een ergonomische muis zijn investering waard is


Bevordert een goede werkhouding

Een gecentreerde muis is, zoals de naam al zegt, vóór je gecentreerd bij je toetsenbord met een scrollbar. De plaatsing van de muis brengt je lichaam automatisch in de juiste werkpositie. Dit in tegenstelling tot een traditionele muis, waar je voortdurend naar moet reiken. Hierdoor verdraai en belast je je onderarm en pols. 

Voorkomt en vermindert pijn

Wanneer je een traditionele muis gebruikt belast je verschillende gebieden in je lichaam: je onderarm, pols, hand, nek en schouders. Tegelijkertijd is het werken met een computermuis repetitief, wat op zichzelf al de oorzaak is van veel overbelasting.

Bekijk onze selectie gecentreerde muizen.

Fysiotherapeut Stuart Nottingham beveelt de gecentreerde muis aan als hulpmiddel om pijn en overbelasting te verminderen.

De reden hiervoor is dat een gecentreerde muis je bewegingen in een goede werkzone brengt, omdat je je armen dicht bij je lichaam houdt. Dit maakt het ook makkelijker om een goede werkhouding aan te nemen. Tegelijkertijd is je hand ontspannen bij het gebruik van een gecentreerde muis.

Als je al pijn voelt raadt Stuart Nottingham je aan naar de dokter te gaan. Hij benadrukt wel dat de meeste pijn kan worden verminderd door het invoeren van goede, ergonomische oplossingen.

Lees ook: Voorkom pijn in de pols tijdens kantoorwerk

Helpt het ziekteverzuim te verminderen

Pijn als gevolg van een slechte werkergonomie leidt vaak tot ziekteverzuim. Zittend, monotoon werk leidt namelijk tot overbelasting en spanning in nek, schouders en in de arm waarmee de muis wordt bediend. Een gecentreerde muis voorkomt en verlicht de overbelastingsblessures en de pijn die een traditionele muis vaak veroorzaakt.

Door het gebruik van een gecentreerde muis kan je het ziekteverzuim dus aanzienlijk terugdringen. Deze muis helpt om je lichaam in een meer natuurlijke positie te laten werken, in een ergonomisch verantwoorde werkzone.

Creëert betere werknemers

Als je vrij van pijn bent kun je je volledig op je werk concentreren en ervaar je geen beperkingen. Zowel op je werk als in je vrije tijd. Want pijn op het werk verdwijnt niet zomaar in je vrije tijd. Integendeel, de pijn is er de hele dag en pijn slurpt onze energie op.

De gecentreerde muis vermindert ook vermoeidheid omdat je hele werkhouding meer ontspannen wordt wanneer je hem gebruikt.

"Lichamelijke pijn vermindert de kwaliteit van leven. Voor sommigen zal het hun leven zelfs voor langere tijd beïnvloeden", zegt Jarle Marheim, een HSE-consultant in Noorwegen.

Spoort aan tot variatie

Een RollerMouse helpt je variatie in je werk aan te brengen, omdat je deze muis met beide handen kunt bedienen. Dit in tegenstelling tot een traditionele muis die je maar met één hand bedient.

De muis past zich automatisch aan het scherm aan zodat je gemakkelijk op meerdere schermen kunt werken. Bovendien heeft een gecentreerde muis een reeks voorgeprogrammeerde knoppen zodat je het aantal klikken – die belasten je lichaam meer dan je denkt – tot een minimum beperkt.